Linkovi

Rice: 'Protu-raketni sustav u Poljskoj i Češkoj bit će čimbenik stabilnosti'


Američka državna tajnica Condoleezza Rice se u Washingtonu sastala s najvišim vanjskopolitičkim dužnosnicima Europske unije. Tom prilikom, čelnica američke diplomacije objasnila je američki plan o postavljanju raketnog štita u Europi. Prema tom planu, u Poljskoj bi se postavili raketni presretači, a u Češkoj radarski sustavi.

Prema državnoj tajnici, američki raketni plan će biti 'stabilizirajući faktor' koji će zaštiti Europu od mogućih raketnih prijetnji iz Irana. No, američke planove kritizira Rusija, a neki od europskih saveznika su zabrinuti.

"Živimo u svijetu koji je sučeljen s prijetnjama od manjih nuklearnih napada, mogućih manjih raketnih prijetnji, na primjer, iz Irana. U takvom svijetu, ograničena raketna obrana može se nositi s manjim prijetnjama i to je vrlo stabilizirajući čimbenik, a ne faktor destabilizacije" - izjavila je državna tajnica Rice.

Američka državna tajnica je dodala da se Washington konzultira s Rusijom glede ovog plana, ali Moskva se izričito protivi uspostavi američkog raketnog štita u Europi, nazivajući ga prijetnjom po rusku sigurnost.

Plan je izazvao zabrinutost nekih američkih saveznika. Francuzi sumnjaju u njegovu učinkovitost, a Nijemci tvrde da bi mogao potaknuti novu utrku u naoružanju.

Nakon washingtonskog sastanka, šef njemačke diplomacije Frank Walter Steinmeier je rekao da bi Sjedinjene Države trebale proširiti razgovore o ovoj temi, ali je umanjio razlike između Njemačke i Amerike oko raketnog plana izjavivši kako se 'treba poštovati američka potreba za vlastitom zaštitom'.

XS
SM
MD
LG