Linkovi

Web sajt tjedna: Fora.tv


Na ovotjednom web sajtu tjedna se mogu naći tonske i video snimke nekih od najpametnijih ljudi u svijetu kako o politici, tehnologiji, vjeri, znanosti, umjetnosti i drugim temama, govore na mjestima poput sveučilišta, znanstveno-istraživačkih centara, ili, pak, najširoj javnosti u knjižarama.

Brian Gruber je utemeljitelj web stranice Fora.tv, sajta koji kroz kompjutere korisnika donosi neredigirane tekstove, simpozije i druga zbivanja. "Svakog dana, u gradovima diljem svijeta, u javnim se raspravama mogu čuti briljantne ideje. A te ideje ranije široj javnosti nisu bile dostupne. Ali sada jesu! Mi pružamo taj pristup".

'Fora' je mjesto gdje se može pogledati i poslušati nobelovac Muhammad Yunus kako govori o načinima okončanja globalnog siromaštva, ili bivša američka državna tajnica Madeleine Albright kako govori o ulozi religije u američkoj vanjskoj politici. Postoji mnogo web stranica s video snimkama, ali, kako kaže Gruber, po sadržaju i po prezentaciji, 'Fora' je drugačija. "U svakoj kategoriji će te naći samo najbolje. Svaki događaj je, primjerice, organiziran u kraća poglavlja. Uzmimo da se radi o dvosatnoj panel diskusiji, ali da vas zanima samo tri minute govora jednog od sudionika. Na meniju je čitava diskusija podijeljena u naslovljene odjeljke iz kojih se lako pronađu tražene tri minute. Za velik broj programa nudimo i sinhronizirane prijepise, koji se mogu 'skinuti' u bilo kojem željenom formatu".

Neki su programi samo tonski, ali većina ih je video. U oba slučaja, nudi se MP3 format za downloading, te kasnije preslušavanje na vlastitom kompjuteru ili bilo kojem odgovarajućem playeru. Mnoge prezentacije potječu od organizacija koje snimaju dotične događaje.

No, ukoliko posjedujete video kameru i sami možete pridonijeti sadržajima web stranice Fora.tv. Štoviše, Brian Gruber se nada da će na taj način dobiti više materijala sa svih strana svijeta.

XS
SM
MD
LG