Linkovi

Whole Foods - prvi američki lanac supermarketa specijaliziran za tzv. organsku hranu


Lancu trgovina hranom – Whole Foods Market – posao dobro ide na svim njegovim brojnim lokacijama u Sjedinjenim Drzavama. Osnovan u Texasu, pocetkom 80-ih godina, Whole Foods je bio prvi americki lanac supermarketa specijaliziran za prodaju prirodne i takozvane organske hrane, prehrambenih proizvoda, dakle, uzgajanih bez sintetickih gnojiva, pesticida, stimulatora rasta ili antibiotika. U planu je otvaranje desetaka novih trgovina, kako u Sjedinjenim Drzavama tako u i Velikoj Britaniji. Ali dosadasnji uspjeh kompanije postavlja pred nju i nove izazove - nove konkurente.

Whole Foods je oduvijek imao uspjeha kod obrazovanih musterija i onih s vecim plateznim mogucnostima, kupcima kojima nije problem platiti malo vise za prirodno uzgojenu, zdraviju hranu. Iako je njihov broj u stalnom porastu, oni jos uvijek predstavljaju samo dva posto na trzistu. U Whole Foods su shvatili da, ukoliko zele privuci siru bazu musterija, treba trzati korak sa drugim supermarketima…

Za pocetak, snizili su cijene nekim proizvodima – mlijeku, jajima, cerealijama….da bi cijene tim proizvodima odgovarale onima u drugim trgovinama. Potraznja za organskom hranom u stalnom je porastu nakon sto je, g. 2002., americko Ministarstvo za poljoprivredu uvelo novi sustav uvjeta za deklariranje prehrambenih proizvoda hao organske hrane.

Whole Foods je dugo vremena bilo jedino mjesto gdje s etakva hrana mogla nabaviti, ali to vise nije tocno.

Petnaestak kilometara daleko od ogromnog i prvog Whole Foods ducana, u Austinu, u Texasu, organsko maslinovo ulje i drugi ekoloski proizvodi reklamiraju se u trgovini Randall’s, u sastavu lanca samoposluzivanja Safeway. Safeway je jedan od najvecih prodavaca hrane u Americi, s godisnjim prihodima od vise od 40 milijardi dolara, otprilike osam puta vise od lanca tgrovina Whole Foods. Safeway je svoj niz ekoloskih proizvoda, pod imenom O Organics, lanisaro prije godinu dana.

Cak i trgovine mega-lanca Wal-Mart, vodeceg na americkom trzistu u prodaji prehrambenih proizvoda ( svojim prihodima baca u sjenu cak i kompaniju Safeway), pocele su svoje police puniti organskim proizvodima.

U trgovini Randall’s, upravitelj Juan Carlos Rodriguez, kaze da je sada moguce naci sve sto zelite, organske proizvodnje…maslac od kikirikija, umake za salatu, cak i vodu…"Ovu vodu, koju vidite, dobili smo prije tjedan dana. Vec smo dva puta morali raditi nove narudzbe".

TEXT: I drugi proizvodi iz linije O Organics, brzo se prodaju. "Mnoge su se trgovine povele za primjerom lanca Whole Foods, zele i one dio kolaca".

Analiticar Mark Husson prati zbivanja u prehrambenoj industriji. Po njegovim rijecima, Safeway cini i vise od samo ponude svjezih organskih proizvoda – nudi svojim musterijama svjeze pripremljena, gotova jela sto je, od prvih dana, bila specijalnost lanca Whole Foods. Nije potrebno vise ici do neke od njihovih trgovina, i Safeway u susjedstvu ima sve to pod svojim krovom. To, naravno, utjece na zaradu trgovina Whole Foods. Lanac danas ostvaruje rast prodaje od 6% godisnje, a to je upola manje od onoga koliko je ostvarivao prije nekoliko godina. No, jos uvijek mu ide puno bolje od drugih supermarketa.

I nastavlja otvarati nove trgovine, na postojecim i novim trzistima. Svojih trgovina vec ima blizu dvije stotine.

Izvrsni rukovoditelji kazu da kompanija pocinje investirati i u neke nove sadrzaje i aktivnosti za musterije. Whole Foods trgovina u Austinu, primjerice, nudi klizaliste, koncerte…..jer, da budemo iskreni, svakodnevna kupovina dosadan je posao, gnjavaza, treba malo i zabaviti musterije…kaze Jim Sud…"Trudimo se kreirati nesto jedinstveno, nesto sto ce nasim musterijama biti zabavno, uzbudljivo".

I dok snizavaju cijene nekim proizvodima, otvaraju nove trgovine i dodaju nove sadrzaje, u Whole Foods jos uvijek cvsto vjeruju da ce kupac biti spreman prevaliti i vecu udaljenost i platiti vecu cijenu za porizvod koji ne moze naci ni na kojem drugom mjestu.

Iba Thiam (CHAM) pravi i prodaje sladoled u trgovini Whole Foods, u sredistu Austina….pravi ga od vec uobicajenih, temeljnih sastojaka i onoga sto je po zelji kupaca – to moze biti chili paprika, avokado, cak dodatak kukuruza. "Netko mi je jutros dao smjesu od smrznutog kukuruza, probat cu napraviti ‘corn gelato.” Ne znam kako ce ispasti, ali barem cu probati".

I to je bit Whole Foodsa. Isto tako i wellness centri, sushi barovi… sve da bi musterije privukli necim novim i neuobicajenim, jer one ce onda, mozda, rado platiti i dolar vise na blagajni.

XS
SM
MD
LG