Linkovi

Američki profil: Maurice Albertson


Vec 60 godina, Maurice Albertson, u ulozi savjetnika Svjetske banke i Ujedinjenih naroda, utjece na medjunarodno obrazovanje i programe za svjetski razvoj. Jedan od njegovih najznacajnijih doprinosa doveo je i do stvaranje organizacije Peace Corps, Korpusa mira…

Covjek koji je izradio model za ono sto ce drugi kasnije zvati “najtezim poslom koji cete u svom zivotu voljeti,” kaze da ga je na njegovu prvu sluzbu nadahnuo njegov otac.

Maurice Albertson je odrastao u mjestu Hayes, u saveznoj drzavi Kansas, tijekom 30-ih godina, tijekom onog razdoblja kad je veliki dio Srednje Amerike pogodila susa i polja i prerije u prasinu pretvorila, primorala mnoge da dignu ruke od zemlje, uzmu sve sto su u ruke mogli uzeti i krenu dalje. "Moj je otac uvijek drugima pomagao. Pozivao bi i druge, rijecima 'taj i taj treba pomoc, sto mozemo uciniti?'"

To je na mladog Mauryja Albertsona ostavilo duboki utisak.

Radio je na naftnim poljima Kansasa kako bi sebi zaradio za koledz. Njegov poslodavac savjetovao mu je da mozda studira za naftnog inzenjera. Ali jos svjeza sjecanja na guste oblake prasine Albertsona su tjerala da vise o vodi razmislja i opredjelio se za vodogradjevnog inzenjera. Kasnije ce i doktorat dobiti iz vodogradnje.

Tijekom prvih godina na koledzu, Albertson je zivio kod jednog metodistickog svecenika koji ga je poducio nekim jednako vaznim zivotnim lekcijama. "On je taj koji je u mene usadio ideju da svi, na ovaj svijet dolazimo, s nekom svrhom, da poruku Isusovu moramo prenositi u djelo".

Albertson je upravo to i ucinio, odlucivsi da ce pomagati gladnima i siromasnima. G. 1947., oboruzan odlucnoscu i doktoratom, preselio je u Fort Collins, u Koloradu, gdje je radio na razvoju jednog inzenjerijskog programa. "Nakon 11 godina, imali smo najveci akademski i znanstveno-istrazivacki program na temu vodenih resursa u svijetu, a poceli smo od nule".

Pod njegovim vodstvom, Drzavno sveuciliste Kolorada preuzelo je medjunarodnu ulogu kad je utemeljilo slican medjunarodni program u Bangkoku, u Tajlandu, sa ciljem da pospjesi drustveni i ekonomski razvoj u toj regiji. Uspjeh im je donio izazov, od strane americkog Drzavnog tajnistva, prijedlog koji ce promijeniti lice volonterskog rada u Sjedinjenim Drzavama iako Albertson toga nije bio svijestan tog trenutka. "Htjeli su da napravimo studiju o uputnosti i provedivosti programa zvanog Point-4 Youth Corps, programa za pomoc stranim zemljama u okviru proracuna Drzavnog tajnistva. Hubert Humphrey je zelio da programu damo ime – Peace Corps".

Senator Humphrey je bio kljucan u usvajanju zakona 1960., zakona prema kojemu je trebalo kreirati internacionalni program za volontersko sluzbovanje mladih Amerikanaca. Albertson je bio imenovan direktorom kongresnog panela koji je trebao prouciti izvedivost i javnu podrsku takvom jednom omladinskom korpusu. "Vrlo smo brzo izradili plan i ostatak godine proveli testirajuci ga, radeci na detaljima. Do trenutka kad sam dobio poziv od Sargenta Shrivera, plan je bio gotov".

Sargent Shriver, surjak tada upravo izabranog predsjednika Johna Kennedyja, postavljen je bio za direktora novog programa, u ozujku 1961. godine. Samo je jedan problem postojao, prisjeca se Albertson. "Rekao je: Ne znam sto bi Peace Corps, Korpus mira, trebao biti, pa ipak – direktor sam tog programa, i zelim s vama razgovarati o tome sto bi Peace Corps trebao biti".

Za sest godina, program je imao vise od 14 tisuca volontera koji su radili u 55 zemalja.

Otada, u Korpusu mira dobrovoljno je radilo 187 tisuca volontera, organizacija i dalje nastavlja djelovati, s velikim utjecajem, diljem svijeta. Svoje projekte ima u 73 zemlje, projekte na podrucju obrazovanja, pruzanja pomoci mladima, razvoju zajednica, cuvanju okolisa, informaticke tehnologije….

A Maury Albertson nastavlja raditi za dobro covjecanstva. U dobi od 88 godina, aktivno suradjuje sa skupinom umirovljenih volontera Korpusa mira na projektu zvanom Village Earth, Selo Zemlja. Plan je to za iskorjenjivanje globalnog siromastva. Svaki projekt kojega je on dio, inspiriran je istom temom, kaze Maurice Albertson. "Moramo se znati oduprijeti izazovima pohlepe i gramzljivosti, nas rad mora biti jednako vazan kao i onaj koji je profitom motiviran".

Koncept zvan Village Earth, po rijecima Mauricea Albertsona, temelji se na onoj originalnoj studiji iz 1960. godine, koja je i dovela do stvaranja Korpusa mira. Ovaj put, medjutim, Albertson, kako sam kaze, zna sto cini.

XS
SM
MD
LG