Linkovi

U svijetu voća - neobični, ali vrlo ukusni križanci


Često se kaže 'ne miješaj kruške i jabuke', misleći kako određena kombinacija ne funkcionira zajedno. No, genetičari stvaraju neke nove ukusne kombinacije koje sugeriraju upravo takvo miješanje.

David Karp piše članke o svježem voću i povrću za časopis "Gourmet". Kada odlazi na tržnicu, odijeva se kao da ide na safari, tragajući za egzotičnim voćem. "Ranije bi se našlo tri, možda četiri vrste jabuka. Sada ih je više od dvadeset! Nevjerojatno su maštoviti u križanjima … gledajte, križanac trešnje i šljive!" - zadivljen je Karp.

U lancu trgovina živežnim namirnicama i svježim voćem i povrćem Whole Foods Market, pokazuju nam neke od najpoznatijih križanaca. Recimo, pluot, križanac šljive i marelice, sorte Dapple Dandy, ili Cherokee Purple rajčica, stara - ali iznova otkrivena - sorta koja svojom prljavo-ružičastom bojom i slatkim dimljenim okusom odskače od uobičajenih rajčica.

Nekim su mušterijama upravo posebno drage nove sorte i novi okusi, tako da biznis križanja voća doživljava pravi procvat. Znanstvenik i izumitelj Floyd Zaiger patentirao je više od dvije stotine novih sorata voća, a i dalje razvija nove. Među takvima su aprijum, kao i spomenuti pluot, oba križanci marelice i šljive, ali u različitim roditeljskim omjerima.

Zaiger pokazuje jedan od križanaca i specificira: "Ova ovdje sorta pluota sadrži pet osmina šljive i tri osmine marelice."

Na svojoj genetičkoj farmi u Kaliforniji, Floyd Zaiger unakrsnim oprašivanjem različitih vrsta voćki stvori novu plodonosnu biljku, od nje uzima odabrano sjeme i uzgaja potpuno novu voćnu vrstu. Kaže da proces može potrajati i dvadesetak godina prije nego što se novo voće nađe u prodaji.

No, kako uvijek postoje i kupci kojima su 'i dobre stare marelice dovoljno dobre', mogu proći još daljnje godine prije nego što novo voće počne donositi prihod.

XS
SM
MD
LG