Linkovi

Film tjedna: 'Premonition'


U novom ljubavnom trileru, Sandra Bullock glumi ženu koja je uhvaćena između onoga što zna da je stvarnost i more za koju se plaši da će se ostvariti. Alan Silverman za nas je pogledao film "Premonition", 'Predosjećaj'.

Naizgled idilični život kućanice i sretne supruge Linde Hanson rasprsne se kao mjehur od sapunice kada joj policajac pozvoni na vrata i obavijesti ju da joj je muž poginuo u automobilskoj nesreći. No, ujutro, ona se probudi i kraj sebe, u krevetu, vidi svog supruga Jima, živog i zdravog.

No, kad se priča počinje ponavljati … kada se probudi samo da bi našla obitelj u žalovanju … Linda počinje vjerovati da je ono što naliči na moru ustvari predosjećaj onoga što će se dogoditi. No, ona je odlučna izmijeniti tragičnu sudbinu koju joj predosjećaj predskazuje.

Sandra Bullock glumi Lindu i kaže da joj je i samoj ranije u životu bilo teško pomiriti se s vlastitim osjećajima da će se dogoditi nešto loše. "Mislim da ima nešto u ljudskoj prirodi … možemo to zvati intuicija … ljudi koji su imali osjećaj da će se nešto dogoditi. To se dogodilo mnogima. Kad mi netko kaže 'imao sam osjećaj da će se nešto loše dogoditi i onda se to dogodilo', ja mu vjerujem. Ali, ne znam kako to objasniti. Znanost to ne može objasniti, ali ja vjerujem da se to događa," kaže Bullock.

Julian McMahon glumi Lindinog supruga Jima. Ovaj australski glumac kaže da je njegov lik nesvjestan sudbine za koju njegova supruga vjeruje da ga očekuje. "On mora živjeti normalno, ali mu supruga postaje malo čudna: stalno mu govori, 'nemoj sutra ići na posao … ne idi tamo … nemoj raditi to i to …" Sve mu to izgleda pomalo suludo, tim više što je i njihov odnos u to vrijeme prilično klimav. Mislim da je moja uloga bila da usidrim priču, da dajem osjećaj normalnosti života," objašnjava McMahon.

Ako zvuči kao da je teško opisati, zamislite kako je tek bilo to odglumiti! Sandra Bullock kaže da joj se više puta učinilo da uopće neće uspjeti izvesti svoju ulogu. Svaki puta – kako kaže -, redatelj joj je rekao: Točno tako se i trebaš osjećati da bi izgledala uvjerljivo.

Njemački redatelj Mennan Yapo kaže da si nije mogao priuštiti da brine o eventualnim nekonzistencijama u zapletu, jer, ističe, film ionako balansira na emocijama koje proživljava Linda. "Kada jednom povjerujete u to, onda detalji postaju nevažni … a tako i treba biti, jer, u jednom trenutku, čitava priča i film moraju prerasti u nešto drugo. Vjerujem da se to i događa. Vjerujem da iz trilera prelazimo u doživljavanje osjećaja gubitka. Dakle, sve se zbiva u samoj Lindi, a ne izvan nje."

Priču filma "Premonition" i scenarij napisao je Bill Kelly. U ostalim ulogama pojavljuju se: Peter Stormare kao psihijatar kojemu se Linda obraća za odgovore, te Amber Valletta kao druga žena u životu njezinog supruga, koja možda drži ključ za izbjegavanje tragičnog ishoda.

XS
SM
MD
LG