Linkovi

Građani Kalifornije ne žele da političari od njih 'samo uzimaju novce'


Glasači u saveznoj državi Kalifornija od sljedeće godine imat će važniju ulogu u izboru predsjedničkih kandidata dviju glavnih američkih stranaka, republikanaca i demokrata. Guverner Arnold Schwarzenegger odobrio je zakonski prijedlog kojim se datum stranačkih izbora u Kaliforniji pomiče s lipnja 'u naprijed' – u veljaču, točnije peti veljače.

Glasači u Kaliforniji nisu bili zadovoljni jer na primarnim, stranačkim izborima - koji se održavaju svake četiri godine - glasaju tek nakon što su obavljeni izbori u nekoliko desetaka drugih saveznih država, te se imena službenih stranačkim kandidata za Bijelu kuću – već znaju.

Zbog toga su političari iz obje stranke do sada Kaliforniju posjećivali samo da bi prikupili novce od svojih donatora - žale se građani.

Očekuje se da će nakon ove odluke kalifornijskog guvernera, primjer slijediti i neke druge veće savezne države – New York, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey i Teksas.

Hoće li zbog ove promjene predsjednička izborna kampanja biti duža ili kraća? – o ovom pitaju stručnjaci još uvijek debatiraju.

XS
SM
MD
LG