Linkovi

'Ožujsko ludilo' i ove godine hara Amerikom


Ovog tjedna u Sjedinjenim Državama počinje završnica prvenstva sveučilišne košarke. Sljedeća tri tjedna, nadmetanje se igra po načelu 'poraženi ispada'.

Sindrom poznat kao 'ožujsko ludilo' svojevrsna je bolest koja pogađa zaljubljenike košarke - od običnih navijača do direktora kompanija. Ponekad izgleda da neki ljudi u ožujku jednostavno polude za sveučilišnom košarkom. Nadmetanje je dio američke kulture već sedamdesetak godina.

Za titulu prvaka Sjedinjenih Država u sveučilišnoj košarci ove se godine nadmeće 65 sveučilišnih ekipa. Neka američka sveučilišta postala su svjetski poznata po svojim košarkaškim ekipama, poput Sveučilišta Sjeverne Karoline odakle je poniknuo Michael Jordan. Tu je i prošlogodišnji nenadani uspjeh Sveučilišta George Mason, ekipe iz Virginije koju je na početku prvenstva malo tko uzimao za ozbiljno, a koja je uspjela doći do polufinala poznatog kao Final Four.

Student Sveučilišta Maryland Nate Baude kaže da je atmosfera na utakmicama fantastična: "Ovo je mali sveučilišni grad s puno studenata. Nema puno mjesta za izlaziti tako da ovih dana svi navijaju za našu sveučilišnu košarkašku ekipu. To je fantastičan osjećaj."

No, s toliko puno utakmica u sljedeća tri tjedna, postavlja se pitanje tko ima vremena za rad ili studiranje. Studentica iz Marylanda Lisa Gordy kaže da se svi prilagođavaju rasporedu kojim dominira košarka: "Za vrijeme utakmica koje se igraju po danu, obavite domaću zadaću tako da se uvečer možete opustiti na glavnoj utakmici. Gledaju se sve utakmice. Svi su pod prekomjernim utjecajem košarke."

Jedan od igrača Sveučilišta Maryland, Bombale Osby, kaže da su igrači svjesni kako su navijači ključni za pobjedu: "Svi nose boje našeg sveučilišta. Svi, kuda god pođete, znaju da se igra utakmica."

Kad se sve zbroji i oduzme u mjesecu ožujku u Americi dominira – 'ludilo sveučilišne košarke'.

XS
SM
MD
LG