Linkovi

NYT: Nova teroristička skupina prijeti napadima SAD-u


New York Times javlja o novoj protuameričkoj terorističkoj organizaciji koja je ponikla u Libanonu. Skupina Fatah al Islam, koju predvodi odbjegli Palestinac Shakir al-Abssi, vodi svoje operacije u izbjegličkom logoru u Libanonu gdje se uvježbavaju novi borci i širi al-Qaidina ideologija.

Svega četiri mjeseca nakon što je stigao iz Sirije u Libanon al-Abssi je uspio okupiti oko 150 pristaša s arsenalom koji uključuje eksplozive, rakete pa i jedan protuzrakoplovni top. Abssi putem New York Timesa poručuje da Amerika treba biti kažnjena zbog svoje nazočnosti u islamskom svijetu. "Jedini način da ostvarimo naša prava jest sila", kaže ovaj teroristički vođa čija organizacija slikovito pokazuje ono na što upozoravaju američki obavještajci – ponovno jačanje al-Qaide kroz savez manjih terorističkih skupina.

Christian Science Monitor, pak, izvještava o situaciji u Bosni i Hercegovini. Ovog tjedna iz BiH u Britaniju vraća se više od 500 britanskih vojnika od kojih su većina pripadnici velšanske garde. Nijemci se, također, spremaju za odlazak. Kako javlja dopisnica lista iz Bostona, međunarodne vojne snage više nemaju posla u Bosni i Hercegovini no to ne znači da nema posla za civilni sektor u poslijeratnoj obnovi. Christian Science Monitor piše da se tamošnji političari ne mogu dogovoriti oko pitanja kako bi njihova zemlja trebala izgledati što je i bio, tvrdi taj list, razlog izbijanja rata 1992. godine.

Ukoliko se ne postigne dogovor te ne dođe do integriranja policijskih snaga entiteta Europska unija je dala do znanja BiH da neće biti u prilici potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što je prvi korak ka ulasku u Europsku uniju, navodi Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG