Linkovi

Mohammadovo priznanje otvara nova pitanja


Prema objavljenom prijepisu saslušanja, optuženi operativac al-Qaide, Khalid Sheikh Mohammad, priznao je da je imao vodeću ulogu u najmanje 31-oj terorističkoj zavjeri uključujući napad na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine. Višestruka Mohammadova priznanja tijekom ispitivanja u američkom zatvoreničkom centru u bazi Guantanamo, na Kubi, dovode do nekih novih pitanja.

Khalid Sheikh Mohammad je izjavio da je bio glavni čovjek al-Qaide za planiranje terorističkih napada u inozemstvu. Kako je rekao, osobno je planirao 31 terorističku zavjeru. No dok neki stručnjaci doista vjeruju da je on bio jedan od ključnih ljudi al-Qaide, drugi dvoje u istinitost njegovih izjava te vjeruju da se Mohammad pokušava predstaviti važnijim nego što je bio. Povjerenstvo koje je istraživalo terorističke napade na Sjedinjene Države 2001. godine primijetilo je takve Mohammadove sklonosti te je ocijenilo da se on pokušava prikazati kao super-terorist.

Bivši agent FBI-ja Jack Cloonan, specijaliziran za protuterorističku djelatnost, drži da Mohammad ima veliki ego te primjećuje da se u objavljenom prijepisu sa saslušanja ne iznose pojedinosti niti jedne navodne terorističke zavjere.

"Jedna od stvari koja mi je upala u oči jest da od 31-ne operacije, za koje zasluge pripisuje sebi, Mohammad nije iznio pojedinosti nijedne. Za neke, poput napada na Svjetski trgovinski centar 1993. i 2001. godine, znamo, ali o drugim planovima – ne. Možda CIA-jini i vojni istražitelji znaju više."

Drugim stručnjacima nije čudno da se brojni napadi o kojima je govorio Mohammad nisu dogodili. Bivši agent CIA-je, Michael Scheuer, kaže da al-Qaida stalno planira napade. On dodaje da premda Khalid Sheikh Mohammad ponešto pretjeruje čak i potencijalni napadi o kojima govori podsjetnik su na opasnost koju predstavlja al-Qaida. Bivši britanski agent za protuterorističke djelatnosti, T

Tom Parker, vjeruje da bi Mohammad doista mogao biti jedan od ključnih terorističkih vođa. On ipak upozorava da je tretman kojem je Mohammad bio podvrgnut od zarobljavanja u ožujku 2003. godine možda utjecao na njegovo svjedočenje.

"Ne znamo kroz što je prošao protekle tri godine. Ukoliko je prošao kroz neke od tehnika ispitivanja onda je možda čovjek slomljenog karaktera. Tko zna u ovom trenutku možda je spreman priznati otmicu Elvisa Presleya. Jednostavno ne znamo."

Mohammad je tri godine proveo u nekima od CIA-jinih tajnih zatvora da bi prošle godine bio prebačen u bazu Guantanamo. Budući da su od njegovog zarobljavanja prošle četiri godine, analitičari vjeruju da bilo kakve buduće informacije koje bi proistekle iz istrage vjerojatno neće biti od veće važnosti.

XS
SM
MD
LG