Linkovi

U Kongresu svjedočila bivša tajna agentica Valerie Plame


Na svjedočenju u Zastupničkom domu Kongresa danas je govorila Valerie Plame, bivša tajna agentica Središnje obavještajne službe CIA-e, čiji je identitet – protivno zakonu – bio otkriven u ljeto 2003., navodno prema želji Bijele kuće kako bi se, tvrde predsjednikovi kritičari, 'kaznilo' njezina supruga, bivšeg diplomata Joe Wilsona, koji je kritizirao politiku prema Iraku.

Valerie Plame je izjavila pred jednim odborom Zastupničkog doma da su visoki dužnosnici Bijele kuće i Državnog tajništva 'na iznimno neoprezan način' zlouporabili njezino ime i njezin identitet tajnog operativca obavještajne službe.

Valerie Plame je izjavila da je u trenutku kada je u dnevniku Washington Post objavljen njezin identitet – a na temelju izjave neimenovanog dužnosnika Bijele kuće – radila u odjelu CIA-e za sprečavanje širenja oružja masovnog uništavanja.

Gospođa Plame je dodala da je 'ironično' što je njezin identitet otkrila njezina vlastita vlada, na temelju – kako se čini – čisto političkih motiva.

Predsjedatelj odbora za nadzor državne uprave Henry Waxman rekao je da je cilj svjedočenja utvrditi kako se Bijela kuća odnosi prema strogo povjerljivim informacijama te kako je moguće da se ovakav slučaj dogodio.

XS
SM
MD
LG