Linkovi

U Senatu nije prošla demokratska rezolucija o povlačenju iz Iraka 2008.


Američki Senat odbacio je plan demokratske većine u kojem se predlaže da se američke borbene postrojbe povuku iz Iraka do ožujka 2008. godine. Takav prijedlog podržalo je 48, a protiv njega je glasovalo 50 senatora. To je bilo 12 glasova manje od 60 potrebnih za usvajanje takvog plana. Bijela kuća ranije je zaprijetila da će vetom blokirati bilo kakvu senatsku mjeru koja bi uključivala rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Prethodno je Odbor za doznaku sredstava Zastupničkog doma Kongresa odobrio proračunski zakon težak 124 milijarde dolara, a u sklopu kojeg je ugrađen rok za povlačenje američkih vojnika iz Iraka do rujna 2008. godine.

O ovoj mjeri sada treba glasovati Zastupnički dom u cjelini. Predsjedatelj navedenog Odbora, demokrat David Obey, izjavio je da ovakav prijedlog šalje poruku političarima u Washingtonu te da stavlja pritisak na Iračane kako bi preuzeli odgovornost za svoju zemlju.

Američki veleposlanik u Iraku Zalmay Khalilzad upozorio je američke zakonodavce da ne bi bilo dobro povući američke vojnike iz Iraka prije stabiliziranja te zemlje, jer bi u protivnom moglo doći do teških posljedica.

U govoru pred senatskim Odborom za vanjsku politiku, Khalilzad je rekao da nailazi na pozitivnije raspoloženje Iračana od kada se počeo provoditi plan za suzbijanje nasilja. Predsjednik Bush nominirao je Khalilzada na dužnost novog američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima umjesto Johna Boltona kojem su se brojni demokrati suprotstavili.

U međuvremenu, američke oružane snage izvjestile su o pogibiji četvorice američkih vojnika u eksploziji bombe u istočnom Bagdadu. Još dva vojnika su ranjena. Poginuli vojnici dio su snaga koje zajedno s Iračanima ulažu napore za okončanje međuvjerskog nasilja u Bagdadu. U drugom incidentu, u Bagdadu, osam osoba je poginulo, a 25 ih je ranjeno u eksploziji bombe nedaleko kontrolne točke iračke vojske u jednoj šijitske četvrti

XS
SM
MD
LG