Linkovi

NYT: Napredak u Iraku ipak sporiji od predviđenog


"Napredak u Iraku kaska za ciljevima iz plana predsjednika Busha", piše New York Times. Dužnosnici američke vlade priznaju da razmještanje predviđenih pojačanja za stabilizaciju Bagdada neće biti dovršeno do lipnja, a da svi predviđeni ciljevi neće biti ispunjeni do kraja ove godine. U vremenskim okvirima Bushovog plana koji su Kongresu predstavljeni u siječnju – navodi New York Times – stoji da bi predviđeni ciljevi trebali biti ispunjeni do kraja ovog mjeseca.

Četiri značajna cilja su: konačno usvajanje zakona o podijeli zarade od nafte, poništavanje niza zakona o de-baathifikaciji zemlje, zatim održavanje lokalnih izbora te promjene u iračkom Ustavu.

Christian Science Monitor se osvrće na predsjedničku kampanju za izbore 2008. godine s naglaskom na pitanje koliko će biračima biti važni privatni životi kandidata. Monitor primjećuje da je bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa republikanac Newt Gingrich – koji se doduše nije još kandidirao – priznao preljub, a i upitno je hoće li biračima smetati činjenica da je republikanac, Rudolph Giuliani, trenutno u trećem braku te da nema dobar odnos s djecom iz prijašnjih brakova.

Prema jednoj nedavnoj anketi Gallupa, 29 posto birača izjavilo je da ne bi glasovalo za kandidata koji je bio oženjen tri puta. Kod demokrata, Hillary Rodham Clinton odlučila je ostati u braku sa suprugom koji je priznao vezu s Monicom Lewinsky, a jedan analitičar vjeruje da joj takva odluka može pomoći u naporima za dobijanje demokratske predsjedničke nominacije.

XS
SM
MD
LG