Linkovi

Ministar pravosuđa Gonzales prihvaća odgovornost, ali neće podnijeti ostavku


Američki ministar pravosuđa Alberto Gonzales izjavio je da prihvaća odgovornost za pogreške učinjene u otpuštanju osam saveznih tužitelja, ali da neće podnijeti ostavku. Gonzales se nalazi u središtu političke bure zbog otpuštanja spomenutih tužitelja za koje demokrati tvrde da su politički motivirana. Demokratski senator Charles Schumer zatražio je od ministra pravosuđa da podnese ostavku.

Na tiskovnoj konferenciji jučer u Washingtonu Gonzales je rekao da je njegov šef osoblja bio uključen u procjenu rada saveznih tužitelja. Njegov šef osoblja Key Samson podnio je jučer ostavku. Ministar Gonzales je dodao da nikad nije vidio dokumente niti je vodio razgovore o otpuštanju tužitelja. Međutim izjavio je da stoji uz odluku Ministarstva pravosuđa da se spomenuti tužitelji otpuste. Odvjetnik Bijele kuće Dan Bartlett, koji se nalazi s predsjednikom u Meksiku, izjavio je novinarima da predsjednik Bush i dalje ima povjerenje u gospodina Gonzalesa.

Rad nekih od otpuštenih tužitelja prošle su godine kritizirali neki republikanski zakonodavci. Predstojnik ureda ministra pravosuđa podnio je zbog ovog slučaja ostavku. Jedan od otpuštenih, David Iglesias, tužitelj za saveznu državu Novi Meksiko tvrdi da su ga prošle godine – neposredno pred izbore za Kongres - nazvala dva republikanska člana Kongresa te su se raspitivali hoće li optužnica protiv dvojice demokrata – koji su bili pod istragom zbog primanja mita – biti objavljena prije dana izbora. Iglesias tvrdi da je ove telefonske pozive dvojice republikanskih političara shvatio kao pritisak.

Drugi je tužitelj – u saveznoj državi Arkansas – smijenjen kako bi na njegovo mjesto došao suradnik Karla Rovea, savjetnika predsjednika Busha. Bijela kuća objašnjava ove smjene kao 'redovitu praksu' koja je dio nadležnosti izvršne vlasti. Savezne tužitelje imenuje predsjednik države, na mandat od četiri godine, i njihov je mandat ovisan o predsjednikovoj volji. Obično ih na dužnost preporuče lokalni politički čelnici iz saveznih država. Ministar pravosuđa prvotno je izjavio da su tužitelji smijenjeni zbog toga što nisu dovoljno dobro obavljali svoj posao. Demokratska senatorica Diane Feinstein izjavila je pak da je naknadna analiza rada pokazala da su evaluacije otpuštenih tužitelja pokazale da su oni dobro obavljali svoju dužnost.

XS
SM
MD
LG