Linkovi

Republikanci zabrinuti za sudbinu svoje stranke


New York Times piše da su republikanski birači zabrinuti za sudbinu svoje stranke. "Nakon godina političke dominacije republikanski birači sada vide svoju stranku kao podijeljenu te kažu da nisu zadovoljni kandidatima koji traže stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2008. godine", pokazuje novo istraživanje New York Timesa i televizije CBS.

Čak 40 posto republikanskih birača očekuje pobjedu demokratskog kandidata za Bijelu kuću dok ih 46 posto vjeruje u pobjedu republikanca. Usporedbe radi, svega 12 posto demokrata drži da će i nakon izbora 2008. godine republikanci zadržati kontrolu nad Bijelom kućom. Republikanske pristaše također vjeruju da će kandidat koji je podržao politiku predsjednika Busha u Iraku biti u podređenom položaju na navedenim izborima, navodi New York Times.

Washington Post uočava dobro poznati trend – rast cijena naftnih derivata na crpkama. U proteklih mjesec dana prosječna cijena galona benzina, odnosno 3,78 litara, porasla je 33 posto na crpkama diljem Sjedinjenih Država te iznosi dva dolara i 54 centa. Dodatno povećanje od 15 do 20 centi očekuje se do kraja mjeseca. Poznavatelji prilika kažu da nikada nisu vidjeli ovako brzi rast cijena u ovo doba godine, između proljeća i ljeta kad Amerikanci idu na godišnje odmore, pretežito automobilima, što dovodi do poskupljenja benzina.

O povećanju cijena naftnih derivata govorit će se ovog tjedna na Capitol Hillu, a očekuje se da će jedan demokratski kongresnik predložiti i novi zakon kojim bi se od proizvođača automobila zatražilo da proizvode učinkovitija vozila u smislu potrošnje goriva.

XS
SM
MD
LG