Linkovi

Djevojčice sve ranije spolno zrele


Pedijatri se susreću sa sve više i više djevojčica koje ulaze u pubertet i prije nego li dostignu osmu godinu života. Paul Kaplowitz je jedan od liječnika u Dječjem nacionalnom medicinskom centru u Washingtonu.

Kaže nam da se nekadašnja granica koja je bila oko 11 ili 12 godina pomakla na 9. A najvidljiviji rezultat ovog pomaka je rast grudi kod ovih djevojčica kada su samo 8 godina stare. Ova fizička promjena uzrok je nelagode mnogih roditelja.

"Zabrinuta sam jer ne mislim da je moje dijete emocionalno spremno za ovakvu promjenu", kaže nam ova zabrinuta majka. Psihička nezrelost je samo jedan od problema ovih djevojaka. Doktorica Joyce Lee sa sveučilišta u Michiganu nam objašnjava kako je rani početak puberteta povezan s konzumiranjem alkohola u ranijoj dobi i ranim spolnim kontaktom, trudnoćama tinejdžerki, a pokazana je i veza s gojaznošću s starijoj dobi i većim rizikom od nastanka karcinoma dojke.

Ona dodaje da su ostale manifestacije očitovanje psihološkog stresa i niski rast jer najburniji je rast kod djevojčica u razdoblju prije prve menstruacije. Doktorica Lee je i zapazila da su djevojčice koje su bile pretile u ranoj dobi života, daleko ranije ulazile u pubertet.

Znanost to objašnjava činjenicom da se kod tih gojaznih djevojaka, u organizmu proizvodi više proteina koji se zove leptin. Leptin stvaraju stanice masnog tkiva, a jedna od njegovih uloga je stimuliranje normalnih reprodukcijskih funkcija. Kako masnih stanica kod gojaznih djevojčica ima više, tako je količina ovog proteina veća, a time je i njihov spolni razvoj brži. Znanstvenici sada nastoje otkriti da li bi sprečavanje gojaznosti u ranoj dobi moglo usporiti rani početak puberteta kod djevojčica.

XS
SM
MD
LG