Linkovi

Republikanska predsjednička utrka sve napučenija


Broj kandidata s republikanske strane koji ulaze u utrku za predsjedničku nominaciju mogao bi se još povećati tijekom nadolazećih mjeseci.

Nema nestašice predsjedničkih kandidata u obje glavne američke političke stranke u ovom trenutku, što odražava činjenica da se predsjednički izbori sljedeće godine uobličavaju kao najotvorenija izborna utrka posljednjih desetljeća. Između onih koji bi mogli odlučiti o svojoj kandidaturi za Bijelu kuću je senator iz Nebraske Chuck Hagel. Jučer je ovaj senator na tiskovnoj konferenciji u svojoj saveznoj državi rekao kako odgađa donošenje odluke o svojoj političkoj budućnosti do kraja godine kako bi se mogao koncentrirati na pitanja vezana uz rat u Iraku i druge teme u Kongresu.

Mnogi republikanci očekivali su da će senator Hagel jučer objaviti svoju predsjedničku nominaciju. Međutim, Chuck Hagel je izjavio kako se još uvijek može pridružiti republikanskim kandidatima kasnije ove godine. "Cijenim svakog od kandidata zbog njihove spremnosti da se izlože i idu za svojim uvjerenjima i idealima. Mislim da je politička struja u Americi nepredvidljivija danas negoli je bila u bilo koje vrijeme suvremene američke povijesti".

Senator Hagel na glasu je kao jedan od najžešćih kritičara predsjednik Busha zbog načina na koji vodi rat u Iraku. Kao dodatak Chucku Hagelu bivši senator iz Tennesseeja Fred Thompson također razmatra svoje uključivanje u predsjedničku utrku sljedeće godine.

U izjavi za televizijsku mrežu Fox Thompson je rekao kako ostavlja otvorena vrata za eventualnu nominaciju kasnije ove godine. "Čekat ću da vidim kako se stvari razvijaju, kako ide onima koji su već u utrci i kako se stvar kreće. Mnogi misle da je već prekasno. Ja ne mislim da je kasno, iako su se pravila igre promijenila u izvjesnom smislu".

Seantor Thomson poznat je i kao glumac koji je nastupio u mnogim filmovima, te posljednjih, godina nakon napuštanja Senata, u vrlo popularnoj TV seriji Zakon i red (Law and Order). Johnatan Martin radi za web sajt politico.com. #On je konzervativac. Njegovi postupci u Senatu to pokazuju, tako da bi on sigurno bio kandidat desnice. Međutim, imao bi značajne prednosti jer ga skoro svi znaju".

U ovom trenutku deset republikanaca je već najavilo da ulazi u predsjedničku utrku ili je oformilo Odbore za ispitivanje takve mogućnosti koji bi trebali prikupiti novac i proširiti njihovu popularnost. Ankete javnog mnijenja pokazuju da su vodeći kandidati bivši gradonačelnik New York Ruddy Giuliani, senator iz Arizone John McCain i bivši guverner savezne države Massachususetts Mitt Romney, zajedno s bivšim predsjedateljem Zastupničkog doma Newtom Gingrichem, koji je izjavio da će o svojoj nominaciji odlučiti do rujna ove godine.

XS
SM
MD
LG