Linkovi

Hoće li predsjednik Bush pronaći saveznika u meksičkom predsjedniku protiv Huga Chaveza


Jutrošnji Christian Science Monitor piše o tome hoće li predsjednik Bush pronaći novog saveznika protiv predsjednika Venezuele Huga Chaveza. Dok se vjeruje da sutrašnji susret predsjednika Busha s njegovim meksičkim kolegom Felipeom Calderonom neće donijeti neku veliku promjenu u američko-meksičkim odnosima, to je važna postaja na kraju njegova puta po Južnoj Americi koja je predstavlja svojevrsno natjecanje u širenju utjecaja s ljevičarskim predsjednikom Venezuele. U isto vrijeme dok je predsjednik započeo svoju turneju po pet južnoameričkih zemalja, Hugo Chavez je krenuo također na put sa svojim populističkim programom po regiji kako bi parirao američkom utjecaju.

Analitičari kažu da Sjedinjene Države promatraju meksičkog predsjednika Calderona kao čelnika koji bi mogao poticati ideale koje podržavaju Sjedinjene Države u regiji. Predsjednici Calderon i Bush u svakom slučaju dijele ista načela o slobodnom tržištu - u siječnju gospodin Calderon je pozvao strane biznismene da ulažu u njegovu zemlju, kao suprotnost drugim zemljama u Južnoj Americi. Međutim, ako administracija predsjednika Busha želi da Felipe Calderon ustane protiv tzv. "ljevičarske plime" u Južnoj Americi – citira Christian Science Monitor analitičare – Calderon si ne može dopustiti da izgleda uslužan prema Sjedinjenim Državama.

New York Times piše o problemima s novim propisima za provedbu zdravstvenog saveznog sustava za siromašne osobe Medicaid. Novi savezni propisi koji su trebali spriječiti ilegalne useljenike da primaju Medicaid umjesto toga su iz sustava isključili desetke tisuća američkih državljana koji imaju problema s pronalaženjem krsnih listova ili druge dokumentacije kojom se dokazuje američko državljanstvo.

Prema zakonu od prošle godine, većina osoba koja tvrdi da su američki državljani i želi primati Medicaid mora osigurati zadovoljavajuću dokumentaciju koja dokazuje da su Amerikanci, to može biti putovnica ili kombinacija vozačke dozvole i krsnog lista. Međutim, dužnosnici u nekim saveznim državama kažu da je administracija predsjednika Busha je išla i preko tih propisa, tražeći, primjerice – piše jutrošnji New York Times - od podnosioca zahtjeva da predoče izvorne dokumente ili kopije ovjerene od ustanove koja ih je izdala.

XS
SM
MD
LG