Linkovi

Film tjedna: 'The Namesake'


Saga američkih useljenika, s izrazitom aromom južne Azije, tema je novog filma snimljenog prema bestseller romanu Jhumpe Lahirija o dvjema generacijama bengalske obitelji u Sjedinjenim Državama. Alan Silverman pogledao je za nas film 'The Namesake', 'Imenjak'.

Gogolj Ganguli se rodio u Americi, ali njegova priča počinje u Kalkuti, gdje su, godinama prije njegovog rođenja, njegove roditelje Ashoka i Ashimu uveli u dogovoreni brak njihovi roditelji. Mladenci odlaze u New York i počinju svoj novi život u stranoj im zemlji, sa stranom hladnom i snježnom zimom. Ashoke studira strojarstvo, a Ashima se trudi naviknuti na novi svijet.

"Jako sam sretna, ovdje je sve prekrasno. Putovanje avionom je trajalo jako dugo, ali je bilo zabavno. Kuća je jako lijepa – velika, s mnogo prozora. Zamislite, ovdje imamo plin čitav dan i čitavu noć" - piše Ashima svojima u Kalkuti. Prvorođenom sinu daju ime Gogolj, prema ruskom piscu čija djela za Ashoka imaju posebno značenje. No, odrastajući u zemlji Bobova, Charlieja i Harryja, Gogolj je stalno svjestan kako ga se doživljava drugačijim od njegovih vršnjaka.

Kal Penn – glumac koji je i sam rođen u Americi, ali s korijenima u Indiji – smatra da film ne govori o drugačijim kulturama, nego da je univerzalna priča o obitelji. U interpretaciji Gogolja, kako kaže, mogao se identificirati s nekim od njegovih stavova i odnosa s drugim osobama. "Postoje neke paralele između naših životnih priča; priča o prvoj generaciji od indijskih roditelja. Ali, to nije suština priče u filmu, barem ju ja ne vidim takvom. Mislim da se aspekt kulturološkog prerastanja vidi u liku Ashime: ona je ta koja premosti svoj indijski identitet i uklopi ga u američko društvo. S druge strane, Gogolj se rodio i odrastao u Americi; on je dvojezičan i potpuno ležeran sa svojim identitetom. Njegov su problem drugi ljudi koji od toga prave pitanje" - objašnjava Kal Penn.

Gogolj ima djevojku, pravu plavokosu, samouvjerenu Njujorčanku, koju, međutim, tumači opet jedna useljenica: Jacinta Barrett se rodila u Australiji i doselila u Ameriku. Presađena ličnost je i redateljica filma Mira Nair, Indijka čiji je dom podijeljen između New Yorka i Ugande, odakle je njezin suprug.

Poznata po – između ostalih – filmovima "Salaam Bombay" i "Mississippi Masala", Mira Nair se odlučila snimiti film 'Imenjak' čim je pročitala roman i u njemu prepoznala iskustva koja dijele imigranti u svakoj generaciji. "Mislim da je osnovna stvar oko dolaska u Ameriku sučeljavanje s tom ogromnom zemljom koju čine isti takvi kao što si i sam; i oni su u neko doba došli od nekuda počinjući novi život u Americi. No, tu je i element želje da s epostane 'Amerikanac'. U obitelji Ganguli, u 'Imenjaku', postoje roditelji koji žive između dva svijeta i Gogolj koji gori od želje da bude Amerikanac – ne Amerikanac indijskog podrijetla, nego čisti i punokrvni Amerikanac. U tom odnosu se krije i čitava dinamika filma" - kaže Mira Nair.

Glumačka postava 'Imenjaka' uključuje i dvije zvijezde indijskog Bollywooda: Irrfan Khan i Tabu tumače Gogoljeve roditelje Ashoka i Ashimu. Londončanka Zuleikha Robinson glumi Bengalku, koja se naputovala svijetom, za koju se Gogolj, na koncu, oženi.

Film je sniman na atraktivnim lokacijama, od užurbanih ulica New Yorka i Kalkute, pa do zanosnih pogleda na Taj Mahal.

XS
SM
MD
LG