Linkovi

Direktor FBI-ja preuzeo odgovornost za 'nepropisno i ilegalno' pribavljanje informacija o građanima koji su premet protu-terorističkih istraga


Direktor Saveznog istražnog ureda FBI Robert Mueller preuzeo je odgovornost za postupke dužnosnika njegove agencije, a koji se tiču ilegalnog ili nepropisnog pribavljanja informacija o građanima a koje su povezane s nizom protu-terorističkih istraga.

Na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu, Robert Mueller je komentirao nalaze istrage koje je provelo Ministarstvo pravosuđa, koja je ustanovila da je FBI prekršio pravila koja se odnose na izdavanje službenih zahtjeva za uvid u financijske podatke koji se odnose na građane koji su predmet protu-terorističkih istraga, te njihovu telefonsku komunikaciju te komunikaciju putem elektronske pošte.

Istraga Ministarstva pravosuđa pokazala je da FBI također nije pravilno održavao dokumentaciju o pohranjivanju ovih informacija.

Ministarstvo pravosuđa ustanovilo je da je FBI izvijestio o 20 posto manje slučajeva ovakvog nadzora nego što ih je zaista bilo.

Službeni zahtjev za pribavljanje informacija o građanima potreban je FBI-ju ukoliko se – iz razloga nacionalne sigurnosti – sa zahtjevom ne može ići na sud, koji inače, prema zakonu, odobrava ovakvu vrst nadzora.

Unutrašnja kontrola u Ministarstvu pravosuđa ustanovila je da je FBI takve zahtjeve opravdavao činjenicom da mu podaci trebaju 'odmah', te da će sudski nalog biti zatražen kasnije. To se međutim nije dogodilo u mnogim slučajevima – navodi se u izvješću ministarstva pravosuđa.

Direktor FBI-ja Robert Mueller izjavio je da je njegova organizacija već poduzela neke korake kako bi se ove pogreške ispravile.

Nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, FBI je izdao desetke tisuća takvih zahtjeva za pristup osobnim informacijama građana – u skladu s zakonom Patriot Act, koji predviđa ovakvu opciju u hitnim slučajevima.

Dva senatora -jedan republikanac, a drugi demokrat - najavili su istragu o ovoj zlouporabi ovlasti od strane FBI-ja.

Američke organizacije za građanska prava kritizirale su predsjednika Georgea Busha zbog jednog drugog programa iz domene nacionalne sigurnosti, koji se odnosi na elektronsko praćenje i prisluškivanje telefonskih razgovora s osobama u inozemstvu za koje se sumnja da su povezane s teroristima.

XS
SM
MD
LG