Linkovi

Republikanski senator Chuck Hagel uključuje se u utrku za Bijelu kuću?


Washington Post izvještava o spekulacijama da će republikanski senator iz Nevade Chuck Hagel u ponedjeljak objaviti svoju kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju. Hagel je u posljednje vrijeme privukao političku pozornost zbog njegove kritike strategije predsjednika Busha u Iraku no po brojnim drugim pitanjima je konzervativac što bi moglo biti privlačno, piše Washington Post, širokom spektru potencijalnih birača.

S druge strane veliki problem za Hagela je to što bi, budući da se priklonio demokratima po pitanju Iraka, mogao imati problem s dobivanjem podrške republikanske baze. To bi ga, navodi Washington Post, moglo potaknuti da se kandidira kao neovisni kandidat. Još jedan Hagelov problem jesu financije. Na njegovom računu za senatsku kampanju na kraju prošle godine bila je svega 141 tisuća dolara. Neovisni promatrači procjenjuju da će borba u preliminarnim stranačkim izborima koštati kandidate između 50 i 100 milijuna dolara.

New York Times izvještava o naglom povećanju nasilnih zločina u brojnim američkim gradovima. U nekima od njih to povećanje se u protekle dvije godine kreće u dvoznamenkastim postocima. Na temelju istraživanja provedenog u 56 gradova od 2004. do 2006. godine broj ubojstava povećao se za 10 posto, a oružanih pljački 12 posto.

U Bostonu je, na primjer, broj ubojstava najveći u proteklih 11 godina, ali ipak ne na razini iz 1980-tih i s početka 1990-tih godina kad je bilo izrazitih problema s narkoticima. S druge strane, gradovi poput Washingtona i Denvera bilježe pad broj ubojstava. Policajce zabrinjava nasilnost mladih ljudi. Jedan načelnik policije kaže da se sukobi, koji su se prije 20 godina rješavali šakama, sada presuđuju oružanim obračunima, navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG