Linkovi

Demokrati predlažu zakon o povlačenju američkih postrojbi iz Iraka do kraja 2008.


Demokratski čelnici u Zastupničkom domu američkog Kongresa predlažu zakonsku mjeru kojom se traži povlačenje svih američkih borbenih postrojbi iz Iraka do kraja 2008. godine.

Predsjedateljica Nancy Pelosi kazala je da bi – prema predloženoj mjeri – američke borbene postrojbe mogle biti povučene i prije roka 2008, ukoliko iračka vlada ne uspije postići političke i sigurnosne ciljeve koje je postavio predsjednik Bush.

Novi američki vojni zapovjednik u Iraku, general David Petraeus, kaže da vojna sila sama neće okončati nasilje u Iraku. Govoreći na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji u Bagdadu otkako je preuzeo dužnost, general Petraeus je rekao da je vojna akcija neophodna za poboljšanje sigurnosnog stanja, ali da nije rješenje za okončanje krvoprolića. Kako je kazao, pažnju treba obratiti na političke aspekte.

Pregovori o Iraku – ističe general Petraeus – na koncu će morati uključiti i neke militantne skupine. General Petraeus pobunjenike klasificira u tri kategorije: al-Qaida u Iraku, sektaški militanti, te kriminalci. Svi oni pokušavaju omesti sigurnosnu operaciju u Bagdadu poticanjem daljnjeg nasilja između sunita i šijita, kaže general Petraeus.

Pentagon je odobrio zahtjev generala Davida Petraeusa za dodatnih 2200 vojnih policajaca, kako bi se moglo izaći na kraj s očekivanim povećanjem broja zatvorenika u Iraku. Istodobno njegov zamjenik, general Ray Odiorno, preporučuje da što veći broj vojnika ostane u Iraku do iduće veljače.

XS
SM
MD
LG