Linkovi

WP: Libbyeva presuda - udarac Bushovoj administraciji


Proglašavanje krivim bivšeg predstojnika Ureda dopredsjednika Richarda Cheneya, Lewisa Scootera Libbya - predstavlja još jedan udarac Bushovoj administraciji te najnovije poglavlje u nizu pogrešaka i problema koji su proizašli iz rata u Iraku, piše u Washington Post.

Dnevnik iz Washingtona dodaje da je ova presuda došla u posebno teško vrijeme za administraciju. Naime, Bushova vlada nalazi se u defanzivi pred optužbama da nije osigurala zadovoljavajući smještaj ranjenih vojnih veterana. Istodobno, administraciji se upućuju kritike iz Kongresa zbog otpuštanja niza državnih odvjetnika iz – kako navode kritičari – političkih razloga.

Washington Post primjećuje da bi Libby mogao biti kažnjen zatvorskom kaznom te da je on samo jedan u nizu dužnosnika čije su karijere pretrpjele štetu zbog rata u Iraku. Bivši ministar obrane Donald Rumsfeld smijenjen je dok je reputacija dopredsjednika Cheneya, državne tajnice Condoleezze Rice i bivšeg šefa diplomacije Colina Powella također okrnjena zbog rata, ocjenjuje Washington Post.

U svom osvrtu na presudu Lewisu Libbyu New York Times piše da je, u pravom smislu, porota donijela svoju odluku. U političkim okvirima, međutim, Dick Cheney još čeka svoju sud, tvrdi dnevnik iz New Yorka. Libby je proglašen krivim – između ostaloga za krivokletstvo i ometanje istrage – no neki vjeruju da je nepopravljivu štetu pretrpio i sam dopredsjednik Cheney. Jedan republikanski strateg tvrdi da je Cheney ovom presudom izgubio na ugledu unutar administracije, u odnosu prema Kongresu te diljem svijeta, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG