Linkovi

SAD najavljuju mogućnost izravnog dijaloga s Iranom na nadolazećoj konferenciji u Bagdadu


Američki veleposlanik u Iraku Zalmay Halilzad izjavio je da bi Sjedinjene Države mogle voditi izravne razgovore s Iranom na nadolazećem sastanku u Bagdadu. Govoreći za kablovsku televizijsku mrežu CNN veleposlanik Halilzad je rekao da bi bilateralni razgovori, ako uopće dođe do njih, bili isključivo usredotočeni na navodne iranske isporuke oružja pobunjenicima u Iraku. Sjedinjene Države tvrde da od eksploziva proizvedenih u Iranu pogibaju američki vojnici u Iraku.

Gospodin Halilzad, koji će inače uskoro napustiti svoju dužnost u Bagdadu, predstavljat će Sjedinjene Države na sastanku koji je planiran za 10. ožujak i na koji su pozvani irački susjedi i pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Gospodin Halilzad je izjavio kako ne zna tko će na tom sastanku predstavljati Teheran. S druge strane, jučer je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio kako razgovori sa Sjedinjenim Državama na marginama skupa u Bagdadu nisu na dnevnom redu Teherana.

Istovremeno je jučer senatorica iz Kalifornije Diane Feinstein, inače članica utjecajnog senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti, zatražila od Bijele kuće da iskoristi priliku koju pruža bagdadska konferencija. Ova demokratska senatorica izjavila je u razgovoru za televizijsku mrežu Fox da je sad potrebna izravna diplomacija, ne samo glede Iraka, već i oko iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG