Linkovi

Web sajt tjedna: Repozitorij  svjetskih jezika RossetaProject.org


Za danas smo izdvojili web sajt koji se bavi svjetskim jezicima. Projekt Rosseta kolekcija je koja se stalno povećava, sa oko dvije tisuće i 400 jezika zasad i ima ambiciju biti sveobuhvatni sajt s resursima za jezike. Direktorica Projekta Rosetta Laura Welcher. "WWW.RossetaProject.org je repozitorij svjetskih jezika, i pruža pristup javnosti literaturi o jezicima: rječnicima, gramatikama, koje su zapravo opisi različitih aspekata jezika, kao što je fonološki sustav, način na koji se rečenice tvore, odnosno, sintaktički priručnici, a tu si i sami tekstovi, dakle, priče i razgovori u nekom konkretnom jeziku".

Gospođa Welcher je nedavno u San Franciscu, na sastanku Američke udruge za napredak znanosti, objasnila kako sajt funkcionira koristeći riječ "hindski" za pretragu. "Pokazuje rezultate na stranici za hindski jezik. Možete vidjeti zemlje u kojima se govori taj jezik. Možete naći alternativna imena za njega. Ovdje kaže da pripada hindustanskoj skupini jezika. Imate grafički prikaz regije svijeta u kojoj se taj jezik govori".

Regija se proteže daleko od Indije, do zemalja kao što su Belize i Zambija gdje se smjestila dijaspora koja govori taj jezik. Projekt Rosetta također prikuplja literaturu o jezicima – gramatiku swahilija, primjerice, ili tumačenje burmanske abecede. U novije vrijeme počeli su uvoditi multimedijske sadržaje, kao što je ovaj video Tsu Justine, koja na kamerunskom jeziku naki objašnjava kako se pravi pivo od kukuruza.

Laura Welcher kaže kako su multimedijske datoteke važan dodatak sajtu Projekta Rosetta. "Dakle to je nevjerojatan autentični audio zapis jezika i može se koristiti za podučavanje jezika ili pisanja udžbenika i može pružiti ogromnu količinu informacija da se rekonstruira taj jezik".

Ironično je to što je sajt samo na engleskom jeziku, međutim, Laura Welcher kaže da kompjuterski software dopušta i verzije na drugim jezicima te se nada da će se pronaći dragovoljci koji će pomoći da ovaj web sajt postane dostupan i na drugim jezicima. Adresa sajta je : WWW:RossetaProject.org.

XS
SM
MD
LG