Linkovi

CSM: 'Samopouzdanje preraslo u narcisoidnost'


Dnevnik Christian Science Monitor piše o mogućim štetnim posljedicama bezrazložno velikog samopouzdanja mladih Amerikanaca – pogotovo kada se ono ne temelji na znanju i općenito kompetentnosti.

Ankete pokazuju da, primjerice, prosječni američki gimnazijalac smatra da je 'vrlo dobar matematičar', no rezultati na međunarodnim testovima često su lošiji od očekivanja.

'Samopouzdanje, odnosno osjećaj vlastite vrijednosti, preraslo je u narcisoidnost' – piše dnevnik iz Bostona, navodeći rezultate nedavno provedenog istraživanja koje pokazuje da je nova generacija fakultetski obrazovanih građana 'sebičnija' od prethodnih te da zbog toga ima problema u uspostavljanju trajnijih veza.

Kritičari ovog istraživanja – koje je provedeno na Sveučilištu San Diego State – upozoravaju međutim da mladi Amerikanci volontiraju na društveno korisnom radu više nego ikad prije te da su stope auto-destruktivnog ponašanja kod mladih danas niže nego prije dvadeset ili trideset godina.

No, dnevnik iz Bostona navodi mišljenje jednog menadžera reklamne agencije koji tvrdi da je 'narcisoidnost mlade generacije danas gotovo uvredljiva. Mladi ljudi danas imaju tako dobro mišljenje o samima sebi da ih je gotovo nemoguće nadgledati na radnom mjestu.'

******

Dnevnik Washington Post piše o istrazi pokušaja ubojstva izvjesnog Paula Joyala, američkog stručnjaka za države bivšeg Sovjetskog Saveza, u kojeg je pucano u jednom washingtonskom predgrađu, samo četiri dana nakon što je u jednoj televizijskoj emisiji izjavio da je vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovorna za ubojstvo Aleksandra Litvinenka, bivšeg pripadnika ruske obavještajne službe koji je – nakon što je prebjegao u Britaniju – postao oštar kritičar ruske politike.

Osim lokalne policije, pokušaj ubojstva Paula Joyala istražuje i Savezni istražni ured FBI – kako bi se utvrdilo ima li, možda, zločin i političko-obavještajnu pozadinu.

Paul Joyal oporavlja se u jednoj bolnici u Washingtonu - piše Washington Post.

U Paula Joyala, koji je svojevremeno bio i profesionalni lobist gruzijske vlade u Washingtonu, pucala su ispred njegova kuće u mjestu Adelphi, u četvrtak navečer, dvojica za sada nepoznatih napadača.

Policija ostavlja otvorenim i mogućnost klasičnog kriminala, odnosno pokušaja pljačke koji se 'premetnuo' u pokušaj ubojstva.

XS
SM
MD
LG