Linkovi

Film tjedna: 'Zodiac'


Čitav niz ubojstava u sjevernoj Kaliforniji, tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća izveo je – vjeruje se - ubojica koji si je dao nadimak Zodijak. Policija, međutim, nikad nije uspjela naći dovoljno dokaza da identificira osumnjičenika, te su svi slučajevi, do danas, ostali neriješeni. Opsesija jednog čovjeka da razriješi tu tajnu rezultirala je bestsellerom, koji je ekranizirao redatelj David Fincher. Alan Silverman je za nas pogledao film "Zodijak"

Ubilački pohod počinje 1968, s nekoliko naizgled nepovezanih ubojstava u široj regiji San Francisca. Ono što poveže sva ubojstva su pisma, koja je, kako izgleda, ubojica poslao dnevnim listovima San Francisca, tražeći da budu objavljena ili će ponovno nekoga ubiti.

Pisma su popraćena brojkama – šifriranim porukama – za koje ubojica kaže da sadrže pokazatelje njehovog identiteta. Robert Graysmith, karikaturist u jednom od listova – San Francisco Chronicle -, a, isto tako, i amaterski kriptolog, postaje fasciniran .... ustvari opsjednut ... rješavanjem slučaja. Film se temelji na Graysmithovima knjigama u kojima on dedukcijom dolazi do identiteta Zodijaka. Međutim, neizravni dokazi – temeljeni samo na okolnostima i, moguće, slučajnostima – nikad nisu policiji pružili čvrste dokaze za pokretanje kaznenog progona.

Uz to, Graysmith vjeruje da je ubojica namjerno izvršavao svoje zločine u različitim općinama i okruzima, znajući da su policijske postaje – u to vrijeme – vrlo rijetko međusobno dijelile informacije: "Trebalo mi je deset godina da napišem knjigu. Išao bih od jedne policijske postaje do druge i nitko ništa ne bi htio odati o tome kakve su dokaze i pokazatelje otkrili. Samo za ubojstva na području Lake Herman, nadležnost je padala na četiri različite policijske postaje, da se ni ne govori o samom San Franciscu, ili Napi i slično. Tu su bile i horde reportera, od kojih je svaki sva svoja saznanja čvrsto držao za sebe. Proveo sam godine razgovarajući sa svakom osobom koja je imala ikakve veze s tim slučajevima, prikupio i konsolidirao sve materijale i, onda, iz toga izvodio zaključke. Danas bi odmah osnovali radnu grupu koja bi sve to prikupila u trenu i obradila kompjuterski; onda nije bilo tako."

Mark Ruffalo glumi policijskog detektiva iz San Francisca, koji je istraživao ubojstva u samom gradu. Kaže da mu je najbolji izvor podataka u pripremama za ulogu predstavljao pravi i živi lik kojega je trebao glumiti: "Proveo sam mnogo vremena s Daveom Toschijem, detektivom kojega sam trebao glumiti. On ima nevjerojatno pamćenje – sjećao se datuma, sjećao se gdje je točno bio i kako je bio odjeven ... a, ustvari, godinama nije uopće razgovarao o tom slučaju."

Mark Ruffalo kaže da je i redatelj David Fincher, koji je odrastao u okolici San Francisca u vrijeme kada su se događala Zodijakova ubojstva, bio jednako opsjednut tim slučajevima. Upravo je on uspio doći do mnogo podataka koje ni policija nije uspjela u to vrijeme pribaviti. Ekipi su na raspolaganju bila izvješća svih istraga, stenogrami tiskovnih konferencija, intervjui, pisma i razne druge bilješke.

Jake Gyllenhaal glumi Roberta Graysmitha. Kaže da je shvatio njegovu opsesiju slučajem ubojice Zodijaka, ali i zločina općenito: "Fascinacija pričama o zločinima leži u činjenici da svatko od nas u sebi nosi neke takve nesvjesne, čudne ideje. Ideja o serijskom ubojici nas lako opčini, a, kad se pojavi u stvarnosti, svi uronimo u izvješća."

Samog Graysmitha njegova je opsesija koštala braka, ali, kako sam kaže, bio je toliko udubljen u te slučajeve da je i rastava nekako prošla mimo njega, da ju je jedva zamijetio.

Robert Graysmith na kraju i jeste otkrio čovjeka za koga vjeruje da je počinio Zodijakova ubojstva i nakratko mu je i pogledao u oči, baš kao što je želio. U filmu se, u ulozi jednog od najpoznatijih reportera San Francisca tog vremena, pojavljuje Robert Downey Jr. U ostalim ulogama glume Anthony Edwards, Brian Cox, te Chloe Sevigny, kao Graysmithova supruga.

XS
SM
MD
LG