Linkovi

Zdravstveno osiguranje - dominantna unutarnjopolitička tema u SAD-u


Većina Amerikanaca vjeruje da bi savezna vlada trebala jamčiti zdravstveno osiguranje za sve građane, naročito djecu, te su spremni platiti veće poreze u tom smislu. To je jedan od zaključaka ankete koju su zajednički proveli New York Times i televizija CBS. Irak i dalje ostaje dominantno vanjskopolitičko pitanje ranih kampanja za izbore 2008. godine, a od domaćih tema uvjerljivo dominira zdravstveno osiguranje, daleko pred imigracijom, smanjenjem poreza i promoviranju tradicionalnih vrijednosti. Svega 24 posto anketiranih – piše New York Times – izrazilo je zadovoljstvo s načinom na koji predsjednik Bush reagira na probleme u vezi sa zdravstvenim osiguranjem, a 62 posto ih vjeruje da je izglednije da će demokrati unaprijedi sustav zdravstvenog osiguranja.

Christian Science Monitor piše o sve većem broju ovrha nad kućama i stanovima kupljenima u Sjedinjenim Državama proteklih godina, za vrijeme trajanja velikog vala rasta vrijednosti nekretnina. Financijske institucije koje su bile manje opreznije u davanju kredita osobama sa problematičnim kreditnim rejtingom sada snose posljedice.

Više od 20 takvih kompanija moralo je proglasiti bankrot, a analitičari izazivaju bojazan da će ubuduće novi standardi dobijanja stambenih kredita biti tako visoki da će im moći udovoljiti samo oni s beprijekornim rejtingom. To je jedna od najozbiljnijih prijetnji ekonomiji jer ima potencijal da unazadi tržište jer će postojati velika skupina ljudi koji neće moći dobiti kredit, kaže jedan od analitičara za Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG