Linkovi

Baker: 'Na globalne izazove najbolje odgovoriti mješavinom diplomacije i sile'


Bivši američki državni tajnik James Baker kaže da bi američka vanjska politika trebala uspostaviti ravnotežu između korištenja vojne sile i diplomacije.

James Baker bio je šezdeset prvi američki državni tajnik, na dužnosti tijekom administracije predsjednika Busha. On kaže da bi na globalne izazove s kojima je sučeljena američka vanjska politika najbolje bilo odgovoriti mješavinom diplomacije i sile. U ovotjednom istupu u Kongresnoj knjižnici James Baker naznačio je vanjsku politiku koju on naziva "pragmatičnim idealizmom".

Dodao je da Sjedinjene Države moraju "biti spremne bez problema na korištenje sile", ukoliko su u pitanju američki vitalni interesi. "Nemamo alternativu, ako Sjedinjene Države ne primjene silu, netko drugi će to učiniti".

James Baker se nalazio na čelnom položaju američke diplomacije u vrijeme Zaljevskog rata 1991. godine, kad je koalicija Sjedinjenih Država, europskih i arapskih zemalja - oslobodila Kuvajt nakon iračke invazije i okupacije. "Gotovo je uvijek bolje djelovati u suglasju s drugima. Međutim, kad su u pitanju naši vitalni interesi, moramo biti spremni da djelujemo i sami, ukoliko se to pokaže nužnim".

Međutim, James Baker dodaje da Sjedinjene Države moraju iscrpiti sve diplomatske opcije prije poduzimanja vojne akcije. Diplomacija – naglašava bivši američki državni tajnik – uključuje i dijalog s neprijateljskim režimima. "Temeljni razlog zašto moramo biti spremni na dijalog s našim neprijateljima jest jer to i u našem interesu. Zato smo držali naše veleposlanstvo u Moskvi tijekom Hladnog rata".

Nekoliko sati prije govora Jamesa Bakera administracija predsjednika Busha je objavila da će sudjelovati sljedeći mjesec na sastanku s iračkim susjedima, uključujući Iran i Siriju. Iako taj skup predstavlja priliku za razgovor s iranskim i sirijskim dužnosnicima o sigurnosnim pitanjima, administracija predsjednika Busha ustraje na tome da sudjelovanje na tom sastanku ne znači američku promjenu politike glede kontakta s Iranom.

Djelotvorna vanjska politika – kaže James Baker – predstavlja mješavinu idealizma i realizma, tako da će Sjedinjene Države ponekad morati surađivati s autoritarnim režimima. "U savršenom svijetu trebali bismo vjerojatno surađivati samo s demokratskim zemljama. Nažalost, ovo nije savršen svijet. I ne postoje znaci da će to uskoro postati. Iskreno govoreći, ponekad nemamo drugog izbora već surađivati s vladama koje ne ispunjavaju ni minimum standarda glede demokracije i zaštite ljudskih prava".

Bivši državni tajnik upozorio je protiv prevelikog rastezanja američkih oružanih snaga, rekavši da Sjedinjene Države ne mogu igrati "ulogu svjetskog policajca". Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger nazvao je govor James Bakera "važnim iskazom koje polaže maksime za američku vanjsku politiku".

Gospodin Kissinger je naglasio važnost ideala u vanjskoj politici, međutim, dodao je, uspješna strategija uključuje i poznavanje onog što je moguće. "Umijeće državništva jest operiranje na krajnjoj granici održivosti što duže, jer povijest traje duže od bilo koje administracije".

Govoru bivšeg tajnika Jamesa Bakera u Kongresnoj knjižnici, uz Henryja Kissingera, nazočili su i brojni kongresni zastupnici i članovi administracije predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG