Linkovi

Restorani visoke tehnologije


Pionir u industriji video-igara, utemeljitelj Atarija, Nolan Bushnell, u svojoj novoj tvrtki uWink spaja zabavu koju omogućava visoka tehnologija te užitak konzumiranja kulinarskih specijaliteta. Bushnell želi kompjutorizirati restorane u Sjedinjenim Državama i u inozemstvu.

Bushnell je utemeljio Atari video igre 1970-tih, a potom je, 1976. godine, kompaniju prodao tvrtki Warner Communications za 28 milijuna dolara. Potom se koncentrirao na lanac restorana Chuck E. Cheese, usmjerenih na djecu, u kojima pizza i brza hrana serviraju u glasnom audio-vizualnom okruženju. Taj lanac i danas djeluje, ali pod drugom upravom. Danas Bushnell pokušava primijeniti sličan princip, ali u restoranima namijenjenima odraslima.

Upravo je otvorio restoran u predgrađu Los Angelesa koji je tipičan po tome što se u sredini stola nalazi monitor kojim se dodirom ruke mogu naručiti jela i pića. "Želimo prije svega imati jako dobar restoran u kojem će se posluživati dobra hrana, a gosti zabavljati. Automatsko naručivanje hrane donosi zabavu. Proces je brži, lakši i jednostavnije se kontrolira nego iskustvo naručivanja hrane putem konobara".

Kompjutorska konzola također predstavlja sredstvo uštede jer elektronski sustav naručivanja hrane smanjuje broj neophodnih konobara. Dok čekaju hranu ili nakon jela gosti mogu igrati video-igre, testirati svoje znanje ili u trodimenzionalnom formatu "obilaziti" razne povijesne lokacije diljem svijeta. "Možete vidjeti kako bi izgledalo nalaziti se u središtu parka Gaudi u Barceloni, na nekoj ulici u Portugalu ili pak u Bečkoj operi".

Ovaj koncept restorana namijenjen je svim dobnim skupinama, a igrama se želi doprinijeti posebnoj atmosferi u restoranu. Bushnell dodaje da su mnogi gosti skeptični. "Oko 20 do 30 posto ljudi koji dođu nisu igrali video igre 20 ili 30 godina. Međutim, nema onoga koji ne ode iz restorana bez da je odigrao neku igru i odlično se zabavio".

Bushnell namjerava proširiti ovaj koncept diljem Sjedinjenih Država s restoranima u vlasništvu njegove kompanije te prodavanjem franšize. Nakon toga cilj mu je premjestiti biznis u Aziju i Europu. Prema njegovim riječima, gosti vole njegov koncept. Nedavno je, samo u jednom tjednu, tri tisuće posjetitelja jelo hamburgere, salate i past te odigralo 60 tisuća igara.

XS
SM
MD
LG