Linkovi

Promjena američke politike prema Iranu, Siriji i Južnoj Koreji?


New York Times primjećuje da su Sjedinjene Države u roku od samo dva tjedna pristale na razgovore na visokoj razini s Iranom i Sirijom te krenule putem formalnog diplomatskog priznanja Sjeverne Koreje. Vodeći ljudi američke administracije inzistiraju da nema nikakve promjene u dosadašnjoj politici Sjedinjenih Država.

No stručnjaci za vanjsku politiku, kritičari administracije na Capitol Hillu i bivši diplomati imaju drugačije viđenje. Oni vjeruju da je američka vlada, kako izgleda, prepoznala koliko je sama sebi vezala ruke inzistirajući na dijalogu samo s prijateljiskim zemljama. New York Times piše da unutar američke administracije već duže vremena postoji sukob dvije struje. Jednu, koja se zalaže za otvoreniji pristup, predvode diplomati State Departmenta i ponekad državna tajnica Condoleezza Rice. Druga struja, koju predvodi dopredsjednik Richard Cheney, inzistira pak na strategiji izoliranja neprijatelja.

Los Angeles Times piše da Amerikanci najboljim automobilima smatraju one japanskih proizvođača. Naime, u novom godišnjem izvješću lista Consumer Report, koji sastavlja rejting na temelju ocjena kupaca, u svih deset kategorija najboljima su proglašeni japanski automobili. Modeli Honde i Toyote osvojili su prestižne naslove u sedam kategorija. Usporedbe radi, njemački MercedesBenz završio je na posljednjem mjestu po pouzdanosti.

Glasnogovornica Mercedesa izrazila je iznenađenje izvješćem priznajući da je Mercedes prije nekoliko godina imao neke probleme, ali je dodala da su današnji modeli najbolji ikada. "Ako njihovo istraživanje to ne reflektira onda nešto nije u redu s istraživanjem", kazala je glasnogovornica Mercedesa.

XS
SM
MD
LG