Linkovi

NYT: Samoubilački napad u Afganistanu - poruka SAD-u


New York Times na naslovnici izriče stav da je samoubilački bombaški napad u Afganistanu – nedaleko od mjesta boravka dopredsjednika Richarda Cheneya u toj zemlji – poruka opasnosti Sjedinjenim Državama.

Američki dužnosnici, navodi njujorški dnevnik, inzistiraju da je značaj napada u kojem su poginule najmanje 23 osobe prije svega simboličan no njime se ipak pokazuje da su al-Qaida i talibani čvršći i jači nego u bilo koje drugo vrijeme od američke invazije na Afganistan prije pet godina.

Čelnici Afganistana i Pakistana, koje je posjetio dopredsjednik Cheney, u posljednje vrijeme izgledaju kao da gube kontrolu nad kaosom, a prst odgovornosti usmjeravaju jedan na drugoga. Kritičari američke administracije, pak, iskoristili su incident u zračnoj bazi Bagram kao još jedan podsjetnik kako je rat u Iraku skrenuo Bushovu administraciju od dovršavanja posla u Afganistanu.

Osvrćući se na kampanju za budućeg predsjednika Sjedinjenih Država Washington Post donosi tekst o povećanju podrške američkih crnaca za demokratskog senatora Baracka Obamu, koji je i sam crnac, naspram senatorici iz New Yorka, Hillary Rodham Clinton. U anketi koju su proveli Washington Post i televizija ABC pokazala je da Hillary Clinton vodi s podrškom od 36 posto naspram 24 posto senatora Obame.

Ono što zabrinjava izborni stožer senatorice Clinton jest podatak da je prije svega nekoliko tjedana ta prednost bila 41 posto naprema 17 posto u korist bivše prve američke dame.

XS
SM
MD
LG