Linkovi

'Oskari' za filmove o ljudima iznad pedesete


Dok su tek neki Oskari u nedjelju dodijeljeni hollywoodskim veteranima, SVI dobitnici jednog drugačijeg priznanja - Nagrade za filmove o odraslima - stariji su umjetnici. Organizacija AARP, koja se bavi potrebama i interesima osoba iznad pedesete godine života dodjeljuje nagrade kojima se odaje priznanje glumcima i filmskim djelatnicima koji publici nude teme sa starijim likovima i govore o stvarima koje su dopadljive publici iznad pedesetih.

Isto koliko se Hollywood trudi dopasti mlađoj publici, jedna često zaboravljena dobna skupina sve glasnije traži filmske sadržaje koji bi odražavali životna iskustva odraslih. Kako bi potakli filmske djelatnike da proizvode filmove koji su od interesa za stariju publiku i odaju počast starijim glumcima, magazin ove udruge dodjeljuje godišnje Nagrade za filmove o odraslima.

Bill Newcott urednik je magazina udruge AARP. "Radi se uglavnom o tome da se oda priznanje ljudima koji bi inače mogli biti zanemareni u kulturi koja je vrlo često usredotočena na mlađe ljude".

Ove godine nagrade su dodijeljene u 13 kategorija, kaže Bill Newcott. "I u našoj kategoriji najbolje glumice nagradu je osvojila Helen Mirren u Kraljici. Ona jednostavno na fascinirajući način igra englesku kraljicu Elizabetu. Nagradu kao najbolji glumac dobio je Donald Sutherland za film Aurora Borealis. Igra osobu oboljelu od Parkinsonove bolesti. Taj film nije mnogo igrao u kinima, ali uskoro će se pojaviti na DVD-u. Nagradu kao najbolji redatelj dobio je Clint Eastwood. On je u sredini sedamdesetih godina života, a ipak je režirao ne jedan nego dva filma. Zastave naših očeva i Pisma s Iwo Jime, koja su oba izuzetna ostvarenja".

Otkako su ove nagrade po prvi put dodijeljene 2002. godine, privlače sve više pažnje i postaju sve utjecajnije. Kako je rekla Helen Mirren u svom snimljenom govoru povodom prihvaćanja ove nagrade, "Postajemo ekonomska sila, što je fantastično". Uz nagrade koje se dodjeljuju i na redovitom Oskaru za žensku i mušku ulog, najbolji, film, režiju itd, Nagrada za filmove o starijima ima i kategorije kao što su najbolji međugeneracijski film i najbolja ljubavna priča odraslih. Još jedna od neuobičajenih kategorija je film za odrasle koji odbijaju odrasti. Ovogodišnji dobitnik je Lassie.

"Lassie je obiteljski film. Učinili smo lijepu vezu između djedova i baka i njihovih unuka, što je jedan podsjetnik na stare filmove o Lassieju" - kaže Meyer Gottlieb je predsjednik tvrtke Samuel Goldwyn Films koja je producirala Lassie, posljednji u nizu filmova temeljenih na romanu iz 1943. godine Lassie se vraća kući. I on smatra da se starija publika često ignorira ili jednostavno nije dovoljno zastupljena u filmskoj industriji.

Urednik magazina organizacije AARP Bill Newcott kaže da se nada da će njihova nagrada nastaviti privlačiti pažnju na izuzetne glumce i filmske umjetnike i na veliki doprinos veterana filmske industrije. Dodaje da se isto tako nada da će Hollywood odgovoriti na želje svoje zrele publike da se ona i teme o njoj pojave na velikom ekranu.

XS
SM
MD
LG