Linkovi

Al Gore i predsjednički izbori 2008.


Nedavna dodjela filmskih nagrada Oscar podsjetila je širu američku i svjetsku javnost na Ala Gorea, bivšeg američkog dopredsjednika u administraciji Billa Clintona. Dokumentarac 'Neugodna Istina' – s temom globalnog zatopljavanja i s Alom Goreom u 'glavnoj ulozi' – dobio je Oscara. U Sjedinjenim Državama počelo se nagađati – hoće li Al Gore, možda, uskoro najaviti svoju predsjedničku kandidaturu, za izbore 2008.

Šaleći se na dodjeli Oscara, Al Gore se obratio 'dragim sugrađanima' - kao da je, navodno, spreman objaviti svoju predsjedničku kandidaturu. Međutim, Goreovu je 'objavu' prekinula glazba, kojom organizatori daju na znanje da je 'slavljenički govor' predug te da predstava mora ići dalje...Međutim, neki demokrati pozivaju Ala Gorea da se zaista kandidira za predsjednika države – jer mu publicitet u vezi s Oscarom samo koristi.

Primjerice, bivši predsjednik Jimmy Carter izjavio je da je Al Gore 'njemu najdraži demokrat'. "Mislim da bi se Gore trebao kandidirati. Najviše se angažirao na globalnom zatopljavanju, na njegovom sprečavanju. Po tom pitanju, najviše može učiniti ako postane predsjednik - znatno više nego da o tome snima filmove. Nadam se da će se Gore kandidirati, iako iskreno govoreći – sumnjam da će se to i dogoditi".

Sam Al Gore je rekao da se neće kandidirati, no mnogi su zamijetili da nije izričito 'zatvorio sva vrata'. "Angažiran sam u kampanji koja je drugačija od predsjedničke. Želim da ljudi širom svijeta postanu svjesni klimatske krize" – rekao je nedavno Al Gore, koji je predsjedničke izbore 2000. godine izgubio tek nakon kontroverznog prebrojavanja glasova na Floridi.

Stewart Rothenberg, jedan od najutjecajnijih analitičara američke političke scene smatra da bi Goreova kandidatura za Bijelu kuću vjerojatno zaintrigirala javnost, no taj plan – kaže Rothenberg – nije baš realističan. "Mislim da njegova kandidatura nije jako izvjesna. Nije da Al Gore ne želi biti predsjednik. Međutim, problem je u tome što on ne želi uložiti napor da to i postane. On jednostavno ne želi provesti sljedeću godinu kako bi se izborio za nominaciju svoje, Demokratske stranke. U neku drugo vrijeme, stranačka nominacija bila bi mu predana na tanjuru. Danas se, međutim, za nominaciju natječe niz Goreovih bivših kolega, koji ulažu velike napore da je i dobiju. Problem za Gore je da se za stranačku nominaciju morate dobro potruditi, a on to nije spreman".

Al Gore bi imao i dodatnih problema jer je kampanja za stranačku nominaciju među demokratima počela izrazito rano – gotovo dvije godine prije predsjedničkih izbora 2008. Nešto manje od godinu dana prije prvih stranačkih izbora, u Iowi i New Hampshireu, demokratski senatori Hillary Clinton i Barack Obama ostvaraju značajnu prednost u borbi za nominaciju - skupljaju novac za izbornu kampanju te uspostavljaju stranačku infrastrukturu na terenu. Ankete pokazuju da bi Al Gore – kada bi objavio svoje predsjedničke ambicije – po popularnosti znatno zaostajao i za senatoricom Clinton, a i za Barackom Obamom.

XS
SM
MD
LG