Linkovi

Demokrati traže reviziju rezolucije o ratu u Iraku


Washington Posta koji izvješćuje o tome da demokratski senatori namjeravaju sljedeći tjedan objaviti plan o odbacivanju rezolucije iz 2002. godine kojom se odobrava rat u Iraku, te umjesto nje predložiti jednu mjeru koja bi ograničila ulogu vojske i tražila početak povlačenja borbenih jedinica. Demokrati u Zastupničkom domu odustali su od nastojanja da uvjetuju dodatne financije za rat s uspostavljanjem strogih standarda o spremnosti vojnih snaga nakon što se njihov prijedlog našao pod žestokim kritikama republikanaca i umjerenih demokrata. Tu je strategiju predlagao kongresnik John Murtha, a podržavala ga je predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

U oba doma američkog Kongresa zastupnici s nestrpljenjem očekuje zakonske prijedloge koji bi uspostavili jasna ograničenja na američki angažman u Iraku nakon skoro četiri godine rata u toj zemlji. Međutim, demokrati su podijeljeni oko toga kako da to ostvare. Neki žele da se u potpunosti izbjegne debata o financiranju rata, strahujući da bi to moglo dovesti do republikanskih optužbi da Demokratska strana ne podržava američke vojnike na službi u Iraku. Drugi pak – piše Washington Post – traže agresivniji pristup smatrajući da je najdjelotvorniji način sučeljavanja s ratnom politikom predsjednika Busha kroz zakonski prijedlog o 100 milijardi dolara za ratnu potrošnju koji će predsjednik naposljetku morati potpisati kako bi se moglo nastaviti s financiranjem vojnih operacija u Iraku.

New York Times i danas piše o sukobu između predsjedničkih kampanji senatora Obame i senatorice Clinton. Nastojanja gospođe Clinton da identificira napad koji je na nju izveo vodeći hollywoodski pristaša Baracka Obame David Geffen s tim senatorom, među demokratima se promatra kao štetan po newyoršku senatoricu. Opaske gospodina Geffena – koji su povod ovom sporu – služe kao podsjetnik na povijest obitelji Clinton što navodi neke demokrate na pomisao da gospođa Clinton, bude li nominirana od Demokratske stranke, ne može pobijediti na predsjedničkim izborima.

Za Hillary Clinton napadi na senatora Obamu nose sa sobom rizik da će neki glasači smatrati kako su njeni postupci uvjetovani strateškom bitkom da pobjedi na izborima, a ne pitanjima domaće i vanjske politike koji njih brinu. U svakom slučaju – piše New York Times – ovaj slučaj pruža nam sliku o tome kako iz kampanje senatorice Clinton prilaze najvećim preprekama na putu osvajanja nominacije – sve većoj popularnosti senatora Obame i upornim pitanjima o tome može li ona pobijediti na predsjedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG