Linkovi

Ovisnost o elektronskim spravicama


Blackberry i drugi 'pametni' telefoni, koji imaju pristup Internetu, samo su neke od napravica koje su izmijenile način na koji ljudi obavljaju svoj posao. No, te napravice mogu postati prava ovisnost, koja se negativno odražava na obitelji. Više – u prilogu .

Sushil Bansal – otac dvoje djece – vodi kompaniju u Washingtonu. Zahvaljujući tehnologiji, on može velik dio svog posla obaviti istodobno dok provodi vrijeme sa svojim kćerkama. Povezanost s Internetom – i to brzom broadband vezom -, koju mu pruža njegov 'pametni' telefon, drži ga u stalnoj vezi s uredom.

S Blackberryjem i laptop kompjuterom, Bansal radi gdjegod se nalazio. "Te mi naprave omogućuju da ostanem povezan s uredom i kada nisam na poslu".

Za Bansala, to su naprave koju mu omogućuju da fleksibilno koordinira svoj posao i vrijeme s obitelji. Njegove kćerke, međutim, kad ih se upita, nisu sretne što tatu moraju dijeliti s elektroničkim spravama. Njihove reakcije nisu neuobičajene. Studija znanstvenika sa Sveučilišta Rutgers pokazala je da, istodobno dok tehnologija čini posao dohvatnijim i izvan ureda, Blackberryji i druge slične spravice doprinose ogromnom porastu ovisnosti o e-mailu i Internetu, koja je, u nekim slučajevima, jednako teška za odvikavanje kao i ovisnost o drogi.

Roger Rubin, profesor sa Sveučilišta Maryland, kaže da prekomjerno korištenje elektronskih spravica može uzeti danak u obiteljskom životu. "Djeca plaćaju cijenu takve ovisnosti emocionalnim zapostavljanjem, a, ponekad, čak i fizičkom nebrigom, jer nema nikoga tko bi dijete zagrlio, obrisao mu suze kad zaplače; svi su stalno za kompjuterom ili za svojim 'pametnim' telefonom i nešto rade, u potpunosti obuzeti svojom karijerom ili poslom".

Vlasnici Blackberryja smatraju da su im oni neophodni svaki dan i čitav dan. Neki, poput Jeffa Buhla, priznaju da koji put pišu, šalju i čitaju primljene e-mail poruke u neprikladno vrijeme. "Siguran sam da se i vama dogodilo da ste na nekom obiteljskom skupu i da vam postane dosadno. To je pravi čas za pogled u e-mail: ima li novih poruka, a, ako ne, možda je to pravi tren da se odgovori na one poruke od jučer. Da, moram priznati da to često radim".

Roger Rubin kaže da je korištenje 'pametnog' telefona za obiteljskim stolom, na odmoru i u vrijeme koje se provodi s djecom alarmantan znak. Poput drugih ovisnosti, stručnjaci vjeruju da korisnik ima izbor: pristup svom poslu 24 sata dnevno ili aktivno provođenje vremena sa svojom obitelji.

XS
SM
MD
LG