Linkovi

'Children Running Through' novi album Patty Griffin


Otkako je snimila svoj prvi album, 1996, kritičari ne štede hvale za Patty Griffin i njezine pjesme. Premda je mala vjerojatnost da se na američkim komercijalnim radio postajama upravo nju čuje kako ih izvodi, to ne znači da one nisu uspješne – Dixie Chicks, Mary Chapin Carpenter, Martina McBride, pa čak i Jessica Simpson, Pattyne su pjesme pretvorile u vlastite hit snimke. Slijedi prilog o najnovijem albumu Patty Griffin, "Children Running Through".

Patty Griffin pjeva glasom koji mnogim slušateljima zvuči čežnjivo i tugaljivo. No, to ne znači i slabašno; njezine su pjesme tihe, ali uvijek vrlo snažne. Primjerice, 'Trapez', duet s Emmylou Harris, plod je sjećanja iz djetinjstva na jednu točku u cirkusu. To je priča o akrobatkinji na trapezu, koja zna da se – ako želi iskusiti život u svoj njegovoj punoći - mora suočiti s opasnostima. Upravo to je i Patty Griffin učinila u svojoj karijeri. Rođena u američkoj saveznoj državi Maine, na sjeveroistoku zemlje, kao najmlađe od sedmero djece, Griffin je već s 12 godina znala da joj se pjevanje sviđa više od bilo čega drugog. No, nije ozbiljno razmišljala o karijeri profesionalnog glazbenika sve do kasnih dvadesetih godina života.

Danas, ona je kantautorica kojoj se mnoge pjevačice obraćaju za nježnije, suptilnije i elegantnije pjesme. Premda nerado govori o iskustvima koja su je inspirirala u stvaranju nekih ranijih pjesama, Patty kaže da veći dio skladbi na albumu "Children Running Through" potječe iz njezinog djetinjstva. Recimo, pjesma "Burgundy Shoes" izvire iz sretnih sjećanja na jedan davni odlazak u kupovinu s majkom.

Poznata po sjetnim, ponekad i mračnijim tonovima svojih pjesmi, Griffin je bila izazvana od strane svojih prijatelja da napiše nešto veselije. Rezultat: "Burgundy Shoes", koju smo upravo slušali.

Osim da je se opiše kao 'prekrasnu', teško je definirati kakvu vrstu glazbe je, na svom novom albumu, skladala Patty Griffin. Možda je najbliže reći da je ona folk kantautorica, u povijesnom smislu tog termina: pjesme na albumu "Children Running Through" spoj su svih vrsta američke glazbe. Rock, blues, soul, gospel i jazz - skladno se upotpunjuju. Više rock, a manje folk, s naglašenim trubama, pjesma "No Bad News" jedna je od najvedrijih na albumu.

Pjesme Patty Griffin ne govore samo o teškoćama života, nego i o onim stvarima koje donose radost i nadu. Njezini raniji štovatelji i na ovom će albumu naći mnogo toga što će im se svidjeti; kritičari diljem svijeta obasipaju ga komplimentima – 'remek djelo' i 'gotovo savršenstvo' samo su neki od epiteta. Dakle, i oni koji će je tek upoznati, bit će očito lako pridobiveni zbirkom od 12 originalnih skladbi na albumu "Children Running Through".

XS
SM
MD
LG