Linkovi

Britanska odluka o djelomičnom povlačenju iz Iraka došla u nepovoljno vrijeme za Bijelu kuću


Washington Post osvrće se na britansku odluku o povlačenju dijela svojih vojnika iz Iraka. Dok je Britanija jučer najavila početak povlačenja iz Iraka, savjetnik predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley proglasio je to "u osnovi dobrom viješću". Ono što je gospodin Hadley mislio jest da su Britanci postigli dovoljno napretka na jugu Iraka da mogu upravu nad dijelom svog sektora prepustiti iračkim snagama. Međutim, za mnoge u Washingtonu ova vijest je značila da se glavni partner Georgea Busha u Iraku počinje povlačiti upravo u trenutku kad predsjednik šalje dodatni broj američkih vojnika u tu zemlju.

Bez obzira na vojnu realnost na terenu, ovaj britanski potez, koji je uslijedio nakon slične danske najave, potaknuo je u Washingtonu političku debatu u vjerojatno najnepovoljnijem trenutku za administraciju predsjednika Busha. Demokrati tumače ovu vijest kao dokaz da se međunarodna koalicija predsjednika Busha raspada i da Sjedinjene Države ostaju sve usamljenije u izgubljenoj stvari. Neki republikanci i – privatno - čak i pomoćnici u Bijeloj kući slažu se da je ovaj britanski potez poslao poruku u pogrešno vrijeme Amerikancima. Iako je Bijela kuća priopćila da je znala za britansku namjeru o povlačenju već neko vrijeme – piše današnji Washington Post – mnogi su u Washingtonu bili iznenađeni, a republikanci koji su se počeli osjećati malo samouvjerenije glede dobivanja bitke za ratnu strategiju u Kongresu, ponovno su uznemireni.

Jutrošnji New York Times bavi se, između ostaloga, predsjedničkom kampanjom 2008. godine i unutrašnjim bitkama koje se vode u obje glavne političke stranke. Jučer ujutro sunce još nije izišlo kad su članovi kampanje senatorice Hillary Clinton bili sučeljeni s vrstom napada koja ih najviše uznemirava i ljuti – napadima koji dovode u pitanje karakter gospođe Clinton i njenog supruga. Da bi stvari bile još gore, napad je došao od hollywoodskog producenta Davida Geffena koji je nekoć bio vatreni pristaša Clintonovih, ali ih je u međuvremenu napustio i podržao demokratsku predsjedničku nominaciju senatora Baracka Obame.

Cijela je stvar započela s napisom u New York Timesu u kojem je gospodin Geffen izjavio da Clintonovi "lažu s takvom lakoćom da je to zabrinjavajuće". Bivšeg predsjednika u istom je razgovoru nazvao "neopreznim čovjekom" koji se nije promijenio u posljednjih šest godina. Kampanja gospođe Clinton već je odgovorila priopćenjem jučer prije deset ujutro, pozivajući senatora Obamu da prekine veze s gospodinom Geffenom i vrati milijun i 300 tisuća dolara koliko je on u utorak prikupio na jednom prijemu na Beverly Hillsu. Glasnogovornik senatora Obame – piše New York Times - odgovorio je priopćenjem samo sat i pol nakon toga, rekavši da je "ironično kako bračni par Clinton nije imao problema s Davidom Geffenom kad je za njih prikupio 18 milijuna dolara i na njihov poziv spavao u Lincolnovoj spavaćoj sobi u Bijeloj kući".

XS
SM
MD
LG