Linkovi

Tri američka gradića nadmeću za naslov 'postojbine hamburgera'


Tri američka gradića već se više godina nadmeću za laskavi naslov 'postojbine hamburgera'. Iz jednog od njih, Seymoura u Wisconsinu javio se dopisnik Glasa Amerike.

Nalazimo se u pubu Louis Lunch u mjestu New Heaven u saveznoj državi Connecticut. Restoran je već četiri generacije u vlasništvu obitelji Lassen. Dok prži hamburgere, Jeff Lassen objašnjava povijest ovog lokala. "Počeli smo 1895. godine. Tvrdim da je upravo u našem lokalu ispečen prvi hamburger, 1900. godine. Na ovom smo mjestu 112 godina i ako netko drugi misli da je postojbina hamburgera, neka to dokaže".

Tvrdnju Jeffa Lassena potvrđuje i Kongresna biblioteka i Washingtonu koja je kao rodno mjesto najpoznatijeg američkog gastronomskog proizvoda navela upravo New Heaven, Connecticut. Međutim, dvije i pol tisuće milja zapadno, u mjestu Athens u saveznoj državi Teksas misle drugačije. Fletch Davis, vlasnik lokalne zalogajnice smatra da su prvi hamburgeri zgotovljeni upravo ovdje – i to 1880 godine.

Peggy Gould je nešto poput lokalne povjesničarke – ona tvrdi da je Fletch Davis 1904. sa svojim izumom otišao na Svjetski sajam u Saint Lois – i, kako kaže, ostalo je povijest. No, u gradiću Seymour u Wisconsinu, čak dvije tisuće milja sjeverno od Teksasa smatraju da je je hamburger upravo tu ugledao svjetlo dana.

'Potraga za rodnim mjestom hamburgera može ovaj čas prestati, samo dođite u Seymour. Ovdje je pravi dom hamburgera' – kaže Bill Collar iz restorana Hamburger Charlie. On tvrdi da je jedan njegov sumještanin, negdje oko 1885. godine, prodavao tada 'nov sendvič' na lokalnom sajmu. 'Vidio je da se ćufte dobro ne prodaju, pa ih je odlučio smjestiti između dva komada kruha' – objašnjava Tom Collar. Kao i u Teksasu, i u Wisconsinu su se umiješali lokalni zakonodavci – svaki od njih želi svoje mjesto i službeno proglasiti 'rodnim mjestom hamburgera'.

Za mišljenje smo na kraju pitali Johna Marianija, autora Enciklopedije američke hrane i pića. On se nije želio izjasniti o točnom mjestu "rođenja" hamburgera i samo je rekao da zapravo nastao i prije kraja 19 stoljeća. No, Johnu Marianiju je jasno zbog čega se za status nadmeće više manjih gradića. "Hamburger je simbol američkog kulinarstva. Ako vam uspije da vas proglase njegovim 'rodnim mjestom', to otvara bezbroj marketinških mogućnosti".

Inače, na nacionalnom festivalu hamburgera u Akronu u Ohiou posjetitelji su, glasajući putem interneta, rodnim mjestom proglasili Seymour u Wisconsinu. Od tada, lokalnu feštu posvećenu hamburgeru posjećuje znatno više gostiju – njih oko 20 tisuća – tvrdi lokalna knjižničarka i građanska aktivistica Elizabeth Timmins.

XS
SM
MD
LG