Linkovi

Od četrdeset trojice američkih predsjednika 14 su bili masoni


Od četrdeset trojice američkih predsjednika 14 su bili masoni. Masoni su drevna organizacija posvećena – kako tvrdi – bratstvu među ljudima, dobrotvornom radu i postizanju mudrosti. Sljedeći prilog govori o povijesnim vezama između Bijele kuće i "slobodnih zidara".

Neki stručnjaci korijene "slobodnih zidara" ili masona pronalaze u drevnoj Grčkoj i Egiptu, drugi pak u kamenorezačkim cehovima srednjovjekovne Europe. Slobodni zidari su kao organizacija "procvjetali" u 18. stoljeću, s idejama prosvjetiteljstva – slobode savjesti i slobode vjere. Bez obzira na početke, pročelja arhitektura glavnog grada Sjedinjenih Država sadrži mnoge motive vezane uz masone. Primjerice, obelisk posvećen prvom predsjedniku Georgeu Washingtonu posvetili su u 19. stoljeću upravo masoni – čiji je Washington bio član. George Washington je svojevremeno položio kamen temeljac zgradi Kongresa obučen u posebnu 'masonsku pregaču' i koristeći se ritualnim predmetima tog bratstva.

Umjetnička slika tog povijesnog događaja krasi ured Williama Sizemorea, visokog dužnosnika masonske organizacije, inače umirovljenog admirala ratne mornarice. "Jako smo ponosni što je otac naše zemlje, George Washington, bio mason. Nakon njega slijedili su i drugi predsjednici-masoni. Nekoliko autora američkog Ustava bili su masoni".

Od američkih predsjednika iz 20. stoljeća, masoni su bili Teddy Roosevelt i Franklin Delano Roosevelt, Harry Truman i Gerald Ford. U svijetu ima oko četiri i pol milijuna masona, u gotovo svakoj državi. Dok se masone u drugim zemljama smatra prilično tajnovitom organizacijom, oni u Sjedinjenim Državama djeluju javno, kao jedna od brojnih građanskih udruga. U stotinama američkih gradova i mjesta djeluju masonski hramovi.

Povijesnu povezanost američke državnosti s pokretom "slobodnih zidara" objašnjava Richard Fletcher čelnik svih masonskih loža u Sjedinjenim Državama. "Masoni su sudjelovali u stvaranju ove zemlje jer je jedno od temeljnih načela našeg pokreta – vjera u pravo svakog čovjeka da izabere svoje političke predstavnike, da slobodno misli te da ima pravo glasa. Također, vjerujemo u pravo svakog čovjeka da se obrazuje, te zato podržavamo javno školstvo. Na ovim su idejama utemeljene i Sjedinjene Države".

Richard Fletcher kaže da ga upravo ta privrženost slobodi, ljudskim pravima i obrazovanju veže za Harryja Trumana, predsjednika Sjedinjenih Država s polovice prošlog stoljeća. "Bio je čvrst, postojan čovjek. Jednom je izjavio da se nikad nije pokolebao, nakon što bi donio neku odluku. Kao senator, bio je i čelnik masonske lože u Missouriju. Za tu je dužnost rekao da mu je najdraža, jer su ga na nju izabrala njegova braća – masoni".

George Enders je u jednom masonskom hramu u Washingtonu odgovoran za organizaciju turističkih obilazaka ovog objekta. On kaže da ga je masonima privukao upravo taj osjećaj bratstva. "Bez obzira jeste li sudac, milijunaš ili fizički radnik – svaki čovjek ima u biti iste osjećaje o društvu i o svojoj zemlji. Amerika je izgrađena na tom načelu. Zato masoni predstavljaju važan dio Amerike" – kaže George Enders.

XS
SM
MD
LG