Linkovi

Kontroverza oko cjepiva protiv raka grlića maternice


Američka farmaceutska kompanija Merck objavila je da obustavlja svoju kampanju lobiranja kako bi navela zakonodavce u pojedinim američkim saveznim državama da proglase obveznim cijepljenje djevojčica protiv virusa koji može izazvati rak grlića maternice.

Direktor medicinskih odjela Mercka dr. Richard M. Haupt izjavio je da je cilj njegove kompanije prevencija raka grlića maternice. No, kazao je, kompaniju brine da bi taj cilj mogao doći u pitanje ako nastavi s lobiranjem da cijepljenje postane obvezno. Dužnosnici Mercka odlučili su se na prestanak kampanje nakon prosvjeda nekih skupina roditelja i konzervativnih organizacija koji su tvrdili da bi cjepivo Gardasil potaklo mladež na promiskuitet.

Gardasil štiti organizam od ljudskog papiloma virusa, koji je najčešća spolno prenosiva zaraza u Sjedinjenim Državama. Istraživanja su povezala taj virus s obolijevanjem od raka grlića maternice.

Merckovo cjepivo košta 360 dolara za tri injekcije. Američka Savezna uprava za hranu i lijekove prošle je godine odobrila Gardasil za uporabu kod djevojčica i žena u dobi između 9 i 26 godina.

Početkom ovog mjeseca, Teksas je postao prva američka savezna država koja traži da djevojčice obvezno budu cijepljene protiv ljudskog papiloma virusa.

XS
SM
MD
LG