Linkovi

NYT: Lojalni prijatelji Georgea Busha iz Teksasa i dalje moćna sila u administraciji


New York Times piše o lojalnim prijateljima iz Teksasa Georgea Busha koji su uz sadašnjeg američkog predsjednika dugi niz godina. Jedan od njih Israel Hernandez tek je diplomirao na koledžu 1993. godine kad je dobio posao osobnog pomoćnika tadašnjeg djelomičnog vlasnika baseball kluba Texas Rangers iz Dallasa Georgea W. Busha. Zajedno su proveli mjesece vozeći se prašnim pokrajnjim putovima "Zemlje usamljene zvijezde", kako popularno zovu Teksas, promičući Rangerse – Hernandez za volanom limuzine Georgea Busha. Danas nakon skoro 14 godina radeći za Georgea Busha, trideset sedmogodišnji Israel Hernandez putuje svijetom i promiče slobodnu trgovinu kao pomoćnik ministra trgovine.

Iz svog svijetlog ureda s pogledom na Spomenik Georgeu Washingtonu može dok sjedi za stolom vidjeti kako polijeće predsjednički helikopter Marine One iz Bijele kuće prevozeći čovjeka kojem duguje svoju karijeru. "Na mnoge načine" – citira gospodina Hernandeza današnji New York Times - "osjećam kao da sam s njim odrastao". I nije jedini. Šest godina otkako je George Bush u Bijeloj kući, cijeli kor Teksašana koji je s njime stigao iz Austina u Washington – piše newyorški dnevnik - i dalje je moćna sila unutar administracije i postojani izvor utjehe za sve izoliranijeg predsjednika.

Jutrošnje izdanje Christian Science Monitora piše o jednom neobičnom tematskom parku u Meksiku. Oko 700 kilometara od američko-meksičke granice ljudi plaćaju ulaznicu od 18 dolara da bi mogli otprilike četiri sata gaziti po blatu, trčati preko polja kukuruza, penjati se po stijenama i gaziti po vodi dok bježe od osoba u uniformama američke Pogranične službe simulirajući ilegalni ulazak u Sjedinjene Države.

Ovaj tematski park je otvoren u malom mjestu El Alberto. Lokalni čelnici u tom mjestu kažu da park ima dvostruko značenje za njih - prvo da pospješi turizam i poveća prihod lokalnih biznisa, a drugo da omogući posjetiteljima da iskuse kroz što prolaze oni koji moraju napustiti Meksiko kako bi prehranili svoje obitelji. Međutim – kako piše Christian Science Monitor – mogu se čuti i vrlo glasne kritike ovog tematskog parka u kojim se kaže da se zapravo radi o logoru za obuku budućih stvarnih ilegalnih imigranata u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG