Linkovi

Glavna tema summita u Jeruzalemu podjela vlasti između Hamasa i Fataha


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da je summit u Jeruzalemu s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom potvrdio predanost rješenju s dvije države za palestinsko pitanje na Srednjem istoku. Na vrhu dnevnog reda summita bila je rasprava o sporazumu o podjeli vlasti između Hamasa i Fataha.

Nakon dva sata razgovora izraelski premijer Olmert i palestinski predsjednik Abbas složili su se da će se ponovno susresti, vjerojatno tijekom nekoliko sljedećih tjedan. Prema riječima američke državne tajnice Condoleezze Rice, koja je vodila sastanak, obojica političara iskoristili su razgovore kao mogućnost da razgovaraju o nedavno sklopljenom sporazumu o podjeli vlasti između Hamasa i Fataha.

Taj bi sporazum trebao uroditi formiranjem vlade nacionalnog jedinstva tijekom nekoliko sljedećih tjedana. "Uspjeh je da je do ovih razgovora uopće došlo, u ovim izmijenjenim okolnostima. Mislim da je uistinu značajno da su dvojica čelnika srela licem u lice. Mislim da je bilo korisno i to što sam ja nazočila sastanku. Bilo je korisno da su razgovarali o onom što se izmijenilo i onom što se nije izmijenilo, te kakve obveze preuzima gospodin Abbas na temelju njegovih načela. Mislim da je to uistinu također bilo važno".

Državna tajnica Rice, koja se neformalno susrela sinoć s novinarima prije napuštanja Izraela, dodala je da je Mahmud Abbas iskoristio jučerašnje razgovore da potvrdi svoju predanost tzv. Okvirnom planu za mir, pregovorima u tri faze i recipročnim ustupcima koji bi naposljetku trebali rezultirati palestinskom državom koja bi živjela u miru s Izraelom. Pomoćnici gospodina Abbasa su priopćili kako je njihovo razumijevanja toga da će bilo koja buduća palestinska vlada morati prihvatiti ranije sklopljene sporazume u odnosima s Izraelom.

XS
SM
MD
LG