Linkovi

Pentagon i State Department postigli sporazum o popuni upražnjenih radnih mjesta u Iraku


New York Times piše o tome kako će Pentagon popuniti neka radna mjesta u Iraku vezana uz obnovu zemlje na privremenoj osnovi. Ministarstvo obrane i Državno tajništvo postigli su sporazum da pošalju manji broj vojnog osoblja i civila iz State Departmenta na nekoliko mjeseci u Irak, dok se ne pronađu profesionalni diplomati i civilni kontraktori koji su kvalificirani za te poslove. Rasprave unutar administracije o popunjavanja ovih radnih mjesta ukazale su na napetosti koje postoje između vojske i civilnih agencija američke vlade glede podjele odgovornosti u primjeni nove strategije predsjednika Busha za stabiliziranje i i obnovu Iraka – konkretno, kako popuniti opasna radna mjesta u novim provincijskim ekipama za obnovu.

Pismeni zahtjev Državnog tajništva da vojno osoblje popuni privremeno trećinu od 350 radnih mjesta Državnog tajništva u Iraku naišlo je na ljutnju viših dužnosnika Pentagona i viših časnika. Međutim, prošli tjedan je ministar obrane Robert Gates pristao na ovaj zahtjev Državnog tajništva. Oko 120 pripadnika vojnog osoblja ili civila u Ministarstvu obrane – citira današnji New York Times tri viša vojna dužnosnika upoznata sa situacijom - popunit će ta radna mjesta na vremensko razdoblje do četiri mjeseca.

Washignton Post piše o početku obnove odjela za rezidencijalni smještaj u poznatom Vojno medicinskom centru Walter Reed ovdje u Washigntonu. Jučer su započeli popravci na zgradi 18, bivšem hotelu koji sad služi za smještaj pacijenata koji se oporavljaju od povreda zadobivenih u Iraku i Afganistanu. Prema izvješćima, zgrada je u zapuštenom stanju, puna je vlage, a ne radi ispravno vodovod ni dizala. Walter Reed je postalo prvoklasna vojna medicinska ustanova za ranjene vojnike u posljednjih 5 i pol godina. Oko 700 pacijenata s fizičkim povredama i psihičkim problemima živi u ovom vojnom objektu na 113 jutara zemlje.

Zgrada broj 18 – citira Washington Post neke ranjenike - simbolizira ravnodušnost i zanemarivanje koje mnogi pacijenti iskuse u Walter Reedu. Zapovjednik ove ustanove general George Weightman jučer je washingtonskom listu izjavio da je dizalo popravljeno, te da vojnici rade na uređenju okoliša oko te zgrade i uklanjanju leda i snijega. Vojska će razmotri preseljenje dijela pacijenata u druge vojne medicinske centre diljem Sjedinjenih Država – piše današnji Washington Post - a tijekom nekoliko sljedećih tjedana razmotrit će se da li postoji potreba za upošljavanjem dodatne radne snage u Vojnom medicinskom centru Walter Reed.

XS
SM
MD
LG