Linkovi

NYT: 'Glavni čelnici al-Qaide ponovno uspostavljaju kontrolu nad ovom terorističkom mrežom'


Današnji New York Times piše o tome kako glavni čelnici al-Qaide ponovno uspostavljaju iz Pakistana značajnu kontrolu nad svojom nekoć razbijenom svjetskom terorističkom mrežom. . Tijekom prošle godine uspostavili su niz logora za obuku uz granicu s Afganistanom – citira newyorški list američke obavještajne dužnosnike. Po njihovim riječima, postoji sve više dokaza da Osama bin Laden i njegov zamjenik Ayman al-Zawahri, uspostavljaju čvorište za operacije u planinskom plemenskom području Sjeverni Waziristan u Pakistanu. Sve do nedavno administracija predsjednika Busha je opisivala bin-Ladena i al-Zawahrija kao da su odvojeni od svojih pristaša i otcjepljeni od operativne kontrole na al-Qaidom.

Međutim, Sjedinjene Države su identificirale nekoliko novih objekata al-Qaide u Sjevernom Waziristanu, uključujući i jedan koji bi mogao poslužiti za obuku operativaca koji bi djelovali dalje od Afganistana. Analitičari kažu da ovi logori za obuku još nisu dostigli veličinu niti razinu sofistikacije logora koje je al-Qaida vodila pod talibanskom vlašću u Afganistanu. Međutim skupine od između 10 i 20 muškaraca pohađaju obuku u tim logorima – citira New York Times američke dužnosnike – i infrastruktura al-Qaide u toj regiji postepeno postaje razvijenija.

Jutrošnje izdanje Washignton Posta piše o diplomatskoj misiji državne tajnice Condoleezze Rice na Srednjem istoku. Državna je tajnica jučer išla sa sastanka na sastanak s izraelskim i palestinskim čelnicima pokušavajući postaviti temelje za današnji trostrani summit, unatoč izraelskog nezadovoljstva što se u novoj palestinskoj vladi nalaze i ekstremisti iz Hamasa. Gospođa Rice je jasno dala do znanja da se kocka s ugledom državne tajnice ulažući na svoju sposobnost da utječe na to da današnji razgovori prerastu u novo nastojanje da se sklopi mir koji neće uključivati samo palestinsku i izraelsku stranu, već i arapske susjede.

Razgovori su službeno nazvani "neformalnim diskusijama" – kako je rekla državna tajnica Rice - o "jednom političkom horizontu" za moguće uspostavljanje palestinske države. U svakom smislu, Condoleezza Rice sučeljena je s nevelikim šansama za uspjeh. I izraelski premijer Olmert i palestinski predsjednik Abbas oslabljeni su politički u svojim sredinama – piše današnji Washington Post – što će učiniti izrazito teškim za njih da sklope neke mučne kompromise.

XS
SM
MD
LG