Linkovi

Internetska stranica tjedna: National Snow and Ice Data Center


Zadnja dva tjedna, Washington je pogodilo neuobičajeno hladno vrijeme, s temperaturama i do minus 14 celzijevih stupnjeva. U drugim dijelovima Amerike stanje je i teže, sa snježnim pokrivačem koji je u dijelovima Nove Engleske zameo kuće sve do njihovih krovova. To je pravo vrijeme za pogled na web stranicu Nacionalnog centra za informacije o snijegu i ledu, National Snow and Ice Data Center. To je mjesto gdje znanstvenici mogu pokupiti neobrađene podatke mjernih instrumenata i satelita o ledenom sjeveru i jugu zemljine kugle. Laicima, pak, nudi se obilje podataka o hladnim dijelovima svijeta, a jedan je dio posvećen isključivo snijegu i ledu kao pokazateljima klimatskih promjena.

"Kriosfera je razdijeljeno u nekoliko različitih odjeljaka – snijeg, glečeri, trajni led, morski led – tako da se može specifično gledati kako ti aspekti ledenih dijelova našeg planeta pojedinačno utječu na klimu", kaže Stephanie Renfrow, glasnogovornica Nacionalnog centra za snijeg i led, na internetskoj adresi nsidc.org. Web sajt nudi, između ostalog, i jedan odjeljak nazvan – Ice Trek.

"To je ustvari blog jednog našeg znanstvenika koji se nalazi na Antarktiku, gdje proučava životni ciklus jednog ledenjaka ... prati ga kad se odlama od ledene mase i pluta ka toplijim vodama, mjeri stopu otapanja i slično," kaže Renfrow.

Odlazak na ovaj web sajt pomalo naliči na zavirivanje preko ramena znanstvenika dok rade. Richard Armstrong – jedan od tih znanstvenika – kaže da je jedna od jačih strana ove web stranice upravo to što ona odražava rad stvarnih znanstvenika koji vrše trenutno najmodernija istraživanja klime.

"Postoji trajna povratna veza između ljudi koji podatke arhiviraju i koriste – znanstveni pisci – i znanstvenika koji provode istraživanja. Čini nam se da je to komponenta dodane vrijednosti našem websajtu i čitavoj našoj djelatnosti," kaže Armstrong..

Neki od podataka iz arhiva koje spominje sada su dostupni i u formatu koji je kompatibilan s Google Earth. Za sada, to je samo demonstracijski projekt, ali on ilustrira nove načine na koji neznanstvenici mogu koristiti i razumjeti znanstvene podatke.

XS
SM
MD
LG