Linkovi

Demokrati će nastaviti s pritiskom na adminsitraciju glede rata u Iraku


Vodeći demokrati u američkom Senatu kažu da će i dalje tražiti načine kako da izvrše pritisak na administraciju predsjednika Busha da krene novim smjerom u Iraku. Istovremeno dužnosnici administracije traže od članova Kongresa da dobro i dugo promisle prije negoli poduzmu akciju.

Rasprava na Capitol Hill posljednjih je dana bila usmjerena na jednu simboličku rezoluciju kojim bi se izrazilo nezadovoljstvo planom predsjednika Busha da uputi dodatni broj vojnika u Irak. I dok je mjera s lakoćom usvojena u Zastupničkom domu, u Senatu su nedostajala četiri glasa da bi se moglo glasovati o ovoj rezoluciji. Mjeru su podržali svi demokratski senatori, međutim, samo je sedam republikanaca prekršilo stranačku disciplinu i glasovalo za rezoluciju.

Vođa demokratske većine senator Harry Reid je rekao da njegova stranka ne odustaje. "Sedamdeset posto Amerikanaca se ne sviđa ovo što se događa s tim ratom. Kao rezultat, o tome ćemo dosta raspravljati i o tome će se glasovati tijekom nekoliko sljedećih mjeseci, kako i pristoji".

U razgovoru za CNN senator Reid je rekao da će se svaka ozbiljna ideja uzeti u razmatranje. U istoj emisiji CNN-a pojavio se i glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow koji je osporio način na koji je senator Reid okarakterizirao rat u Iraku. "Da, ovaj rat je težak. Međutim, rješenje nije u tome da se povučemo. Rješenje je u tome da osiguramo resurse i pojačanja našim snagama koja su im potrebna da obave svoj posao i da istovremeno kažemo Iračanima: "I vi, ljudi, morate obaviti svoj dio posla".

Kao rezultat ovih posljednjih kongresnih rasprava neki demokrati žele da se modificira rezolucija iz 2002. godine kojom su predsjedniku date ovlasti da za rat.

XS
SM
MD
LG