Linkovi

Amerikanci muslimanske vjere u oružanim snagama


Američko ministarstvo obrane već godinama poduzima znatne napore da za službu u oružanim snagama više zainteresira Amerikance muslimanske vjere, a pogotovo ljude arapskog podrijetla. Muslimana je u američkoj vojsci najmanje 15 tisuća. Vojnika koji su arapskog podrijetla je oko tri i pol tisuće.

Pentagon vojnike arapskog podrijetla danas pogotovo cijeni – prvenstveno zbog znanja jezika i kulture Srednjeg istoka. Poduzimaju se sve veći napori da se izađe u susret specifičnim potrebama ove grupe: u vojarnama i drugim objektima oružanih snaga grade se primjerice posebne prostorije za molitvu, upošljavaju se muslimanski svećenici, dok vojničke kantine usvajaju jelovnik primjeren muslimanskoj vjeri. Bez obzira na to, vojnici arapskog podrijetla često osjećaju da još uvijek moraju posebno dokazivati vlastitu lojalnost.

Marinski narednik Jamal Baadani osnivač je Udruge domoljubnih vojnika arapskog podrijetla. "Naglasak stavljamo na naše američko domoljublje. Također nastojimo i educirati američku zajednicu o našoj vjeri, a arapsko-američku zajednicu o američkoj vojsci. Želimo premostiti određeno nerazumijevanje između dviju kultura, tako da svi zaista budemo Amerikanci, bez obzira odakle dolazimo".

Jamal Baadani kaže da mnogi Amerikanci od terorističkih napada na New York i Washington sumnjičavo promatraju ovdašnju arapsku zajednicu. Takve sumnje njegova organizacija konfrontira dokazima da su ljudi arapskog podrijetla lojalni Amerikanci kao i svi ostali. Primjerice, prezentira se povijesni podatak o izvjesnom Nathanu Badeenu, Sirijcu koji se krajem 18. stoljeća borio i poginuo u odredima Georgea Washingtona, još prije stjecanja neovisnosti Sjedinjenih Država. 'Od tada, muslimani i Arapi su kao vojnici sudjelovali u svim američkim ratovima' – kaže Jamal Badeen. Organizacija koju je osnovao ima snažnu medijsku nazočnost – u televizijskim su programima česti gosti vojnici arapskog podrijetla, od 'običnih' vojnika koji služe u Iraku pa do generala Johna Abizaida, koji je posljednje četiri godine bio zapovjednik svih američkih snaga na Srednjem istoku.

Mahmud el-Yousef, umirovljeni narednik američkog ratnog zrakoplovstva, sjeća se kako ga je 'Amerika s poštovanjem primila' 1977. godine, kao palestinskog izbjeglicu. Da bi joj se odužio, El-Yousef se 1984. prijavio za dobrovoljnu vojnu službu. No, regrutna komisija na početku nije bila baš oduševljena njegovim dolaskom. "Rekli su mi da ne mogu služiti jer sam rođen u inozemstvu. Ja sam im odgovorio da to nije točno, da zakon dopušta da i ja služim. Telefonirao sam mom kongresmenu. Tražio sam da me prime u vojsku i da se ispričaju za pogrešan tretman. Za jedan sat, nazvao me jedan časnik i ispričao se".

Mahmoud El-Yousef služio je u ratnom zrakoplovstvu Nacionalne garde Ohia deset godina. Njegov sin je danas vojnik u Iraku.

XS
SM
MD
LG