Linkovi

Condoleezza Rice: Uspješan početak nove sigurnosne operacije u Bagdadu


Za vrijeme svog nenajavljenog posjeta Iraku, u subotu, američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenila je da je nova sigurnosna operacija u Bagdadu 'dobro počela', te pozvala iračku vladu da iskoristi zatišje u sektaškom nasilju.

Nakon sastanka s iračkim premijerom Nourijem al Maliqijem, državna tajnica je pohvalila njegove napore i izjavila da se razgovaralo o načinima na koji Sjedinjene Države mogu nastaviti s podrškom sigurnosnom planu. "Moram reći da smo vrlo impresionirani čelništvom premijera i njegove ekipe. Vjerujemo da oni jasno pokazuju da bi ovo mogla biti nova faza za narod Iraka," izjavila je Condoleezza Rice.

Američki vojni dužnosnici kažu da je nova sigurnosna operacija – koja se odvija već četvrti dan – značajno smanjila broj i ubojitost napada u iračkom glavnom gradu. Ističe se da se u grad vratilo oko 130 obitelji, koje su pobjegle iz svojih četvrti zbog nasilja. Sami su stanovnici iračkoj televiziji izjavili da se uveliko poboljšala kvaliteta života u Bagdadu.

No, u Kirkuku, na sjeveru zemlje, eksplozije dva automobila-bombe usmrtile su u subotu, na tržnici, najmanje devetero ljudi, a ranile njih 60-tak. Napadi su se dogodili u predominantno kurdskom dijelu grada.

XS
SM
MD
LG