Linkovi

Kongres predugo ignorira potrebu povećanja plaća sudaca


Odbor Senata Sjedinjenih Država za sudstvo nedavno je održao svjedočenje o stanju u američkom sudstvu. Član Vrhovnog suda Anthony Kennedy tom se prilikom založio za povećanje plaća sudaca.

Članovi Vrhovnog suda Sjedinjenih Država rijetko 'gostuju' u Kongresu, što je neizravna posljedica ustavne trodiobe vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku. No, sudac Vrhovnog suda Anthony Kennedy odlučio se svjedočiti pred Odborom Senata za sudstvo jer smatra da Kongres predugo ignorira potrebu povećanja plaća sudaca. Kennedy je rekao da razmjerno niske plaće utječu na profesionalno nezadovoljstvo u sudstvu te prijete sudačkoj neovisnosti. "Vrlo je važno da se sudstvu povrati nekadašnji status. 160 tisuća dolara godišnje, koliko zarađuje sudac okružnog saveznog suda, prosječnom se građaninu čini velikim novcem. I to jest razmjerno velika plaća. Međutim, ona nije dovoljna da se u sudačku profesiju privuku najbolji pravnici".

Anthony Kennedy navodi primjer mnogih sudaca koji svoju karijeru završavaju na pravnim fakultetima kao profesori, jer je tu u pravilu plaća dvostruko veća. On je značaj ovog pitanja stavio u kontekst neovisnosti sudstva, važnog demokratskog načela po kojem je Amerika poznata u cijelom svijetu. "Od ključnog je značaja da se ne zaboravi da pravna država ovisi o neovisnom sudstvu. Bez vladavine zakona, država se pretvara u sustav gole moći. Nezavisnost sudstva je nešto što žele ostvariti zemlje širom svijeta, i njima je često Amerika primjer".

Jedan od članova senatskog odbora za sudstvo, republikanac Arlen Specter, primijetio je da javnost možda i nema najbolju predodžbu o važnosti profesije suca. 'Možda bi Vrhovni sud mogao napokon dopustiti televizijskim kamerama da snimaju njegove rasprave, kao što je to slučaj s sjednicama Zastupničkog doma i Senata, koje se u potpunosti televizijski izravno prenose već više od 20 godina – rekao je Specter. "Nije li važno komunicirati i pokazati što sud radi? Kada bi javnost vidjela kako izgleda Vrhovni sud, na koji način i što radite, imala bi još veće poštovanje prema vašoj profesiji".

Većina sudaca vrhovnog suda Sjedinjenih Država protivi se međutim izravnom televizijskom prenošenju sjednica suda. "Televizija će ući u Vrhovni sud samo preko mene mrtva" - rekao je jedan od sudaca. Anthony Kennedy zamolio je senatore da ga ne prisiljavaju da se izjašnjava o izjavama svojih kolega. Inače, dobar dio rada Vrhovnog suda odvija se iza zatvorenih vrata. Suci – uz nazočnost javnosti – saslušaju pravne zastupnike sukobljenih strana, no onda se povlače. Nakon rasprave slučaja, svaki sudac napiše svoje mišljenje, a konačna je presuda rezultat glasanja svih devet članova Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG